CNN: Al Qaeda promite un „război pe toate fronturile” împotriva SUA, în ciuda retragerii americanilor din Afganistan

  • 30 Aprilie 2021 18:35
CNN: Al Qaeda promite un „război pe toate fronturile” împotriva SUA, în ciuda retragerii americanilor din Afganistan

Al Qaeda va continua războiul contra SUA „pe toate fronturile” dacă americanii „nu vor fi goniți din restul lumii islamice”, au declarat, în exclusivitate pentru CNN, doi reprezentanți ai organizației teroriste. Administrația Joe Biden a decis retragerea completă a trupelor americane din Afganistan până la data de 11 septembrie 2021, scrie Digi24.ro

„Americanii au fost înfrânți”, au declarat reprezentanții Al Qaeda pentru CNN, care au trasat o paralelă cu retragerea din Afganistan de la sfârșitul anilor 1980 a Armatei Roșii a fostei Uniuni Sovietice.

Data limită a retragerii militarilor SUA din Afganistan (11 septembrie 2021) marchează concomitent a 20-a aniversare de la atentatele din 11 septembrie 2001, organizate de Al Qaeda și care au dus la războiul contra terorismului și invadarea Afganistanului de armata SUA. 

„Vom începe o retragere ordonată a forțelor rămase înainte de 1 mai și intenționăm să retragem toate trupele americane din țară înainte de împlinirea a 20 de ani de la 11 septembrie”, a declarat președintele american, Joe Biden, care a dat asigurări că retragerea va fi coordonată și simultană cu a altor forțe din cadrul NATO.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York și a Pentagonului. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizația jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate și pe liderul său Osama bin Laden, dar apoi a rămas blocată în acest conflict.

Din 2001 și până în prezent, peste 2.300 de militari americani au murit în Afganistan și alți peste 20.000 au fost răniți. Operațiunile militare ale armatei SUA în Afganistan au costat în total 824,9 miliarde de dolari, conform ABC News.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău