CNAS, despre raportarea indemnizațiilor și compensațiilor acordate în pandemie

  • 08 Februarie 2022 18:27
CNAS, despre raportarea indemnizațiilor și compensațiilor acordate în pandemie

Casa Națională de Asigurări Sociale vine precizări privind Darea de seamă IPC 21 a indemnizațiilor și compensațiilor acordate de angajator în perioada pandemiei. Potrivit sursei citate, cuantumul indemnizației acordate din bugetul de stat este calculat prin înmulțirea numărului de zile libere acordate cu 50% din salariul de bază al salariatului divizat la numărul de zile lucrătoare din luna pentru care este depusă solicitarea, dar nu mai mult de 250 de lei pe o zi liberă acordată. Este vorba despre indemnizațiile acordate salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități, care beneficiază de zile libere în cazul suspendării procesului educațional, transmite IPN.

În cazul în care 50% din salariul de bază al salariatului pentru o zi constituie o sumă mai mare de 250 de lei, angajatorul se obligă să achite din surse proprii o indemnizație cel puțin egală cu diferența dintre indemnizația calculată și indemnizația achitată din bugetul de stat.

În Darea de seamă IPC 21, angajatorul urmează să declare nominal per salariat doar sumele achitate din mijloacele angajatorului. Dacă procesul educațional a fost suspendat pe 17 ianuarie 2022 și salariatul nu a activat după această dată deoarece a beneficiat de indemnizație, se va reflecta perioada întreagă de activitate a lunii ianuarie.

În cazul în care 50% din salariul de bază al salariatului pentru o zi lucrătoare constituie o sumă mai mică sau egală cu 250 de lei, rezultă că angajatorul nu achită indemnizație din mijloacele proprii. Pentru aceste situații, sumele declarate în coloana 9 a tab.elului nr. 2 din Darea de seamă IPC 21 va constitui suma fondului de retribuire a muncii calculată salariatului, iar perioada va fi luna deplină.

CNAS vine cu precizări referitoare și la indemnizația pentru șomaj tehnic ca urmare a declarării stării de urgență. În cazul în care 50% din salariul de bază al salariatului pentru o zi lucrătoare constituie o sumă mai mare de 250 de lei, angajatorul se obligă să achite din surse proprii o indemnizație de cel puțin egală cu diferența dintre indemnizația calculată și indemnizația achitată din bugetul de stat. Cuantumul indemnizației achitate de angajator se declară în Darea de seamă IPC 21. Ca și în cazul acordării indemnizației salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani în cazul suspendării procesului educațional, aceste sume se declară nominal pe persoană în tabela nr. 2 din Darea de seamă IPC 21 împreună cu fondul de retribuire a muncii, fără a evidenția sumele date cu o categorie sau perioadă separată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău