CNAS anunță mai multe opțiuni la stabilirea indemnizației lunare pentru creșterea copilului

  • 28 Iulie 2021 15:52
CNAS anunță mai multe opțiuni la stabilirea indemnizației lunare pentru creșterea copilului

Casa Națională de Asigurări Sociale informează că, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului poate solicita indemnizația lunară pentru creșterea copilului, la alegere, conform următoarelor opțiuni.

Potrivit primei opțiuni, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului persoanei asigurate (740 lei).

A doua opțiune presupune stabilirea indemnizației lunare de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și 2 luni. În acest caz, până la împlinirea vârstei de un an a copilului, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului persoanei asigurate (1480 lei). Din ziua următoare celei de împlinire a vârstei de 1 an și până la împlinirea vârstei de 2 ani și 2 luni a copilului, indemnizația lunară se va stabili în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului persoanei asigurate (740 lei). Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după împlinirea vârstei de 2 ani și 2 luni, și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară nu se acordă.

CNAS atenționează, că opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizația se stabilește din data ultimei acordări a acestuia. Pentru unul și același copil se stabilește o singură indemnizație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău