CNA și BEI vor monitoriza asistența financiară europeană oferită R.Moldova pentru a contracara fraudele

  • 03 Mai 2018 10:31
CNA și BEI vor monitoriza asistența financiară europeană oferită R.Moldova pentru a contracara fraudele

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Banca Europeană de Investiții (BEI) vor coopera pentru a preveni, depista și curma infracțiunile legate de fraudarea fondurilor europene oferite Republicii Moldova. 

Principiile de colaborare au fost incluse într-un Memorandum de înțelegere, semnat pe 2 mai, la Luxemburg de directorul CNA Bogdan Zumbreanu și șeful BEI Barbara Balke, se arată într-un comunicat al CN. 

Docuemntul părțile că cele două instituții vor face schimb de informații în cadrul anchetelor privind practicile frauduloase și neconforme și se vor susține  reciproc, în special în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor și tratarea cazurilor de interes comun. „În acest context, Centrul Național Anticorupție și Banca Europeană de Investiții își vor acorda reciproc asistență în ceea ce privește anchetele efectuate și alte activități operaționale. Asistența va include mijloace tehnice de anchetare; metode pentru prelucrarea și analizarea datelor; expertiză sau echipamente din domeniul tehnologiei informației. Informațiile furnizate de către parteneri vor fi întotdeauna considerate strict confidențiale și nu putea fi divulgate în afara organizației căreia îi sunt destinate”, se precizează în comunicat. 

Astfel, Banca Europeană de Investiții mai informează că, în calitate de instituție de finanțare a Uniunii Europene, are sarcina de a se asigura ca fondurile, pe care le acordă țărilor, sunt utilizate în scopurile pentru care au fost oferite și că operațiunile și activitățile pe care le finanțează nu conduc la acte de fraudă, corupție, constrângere, spălare de bani și/sau finanțare a terorismului. „În materie de politică antifraudă, Banca Europeană are o abordare de tip „toleranță zero" față de astfel de practici, iar Serviciul anchetarea fraudelor din cadrul Inspectoratului general al Băncii Europene de Investiții (IG/IN) desfășoară anchete administrative în cazul unor sesizări privind astfel de practici cu scopul de a constata faptele și, la necesitate, propune măsuri preventive sau de corecție. Totodată, IG/IN colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum și cu autoritățile naționale, în lupta acestora împotriva fraudei”, susțin reprezentanții BEI.

CNA a menționat că și-a propus ca prioritate pentru anul 2018 monitorizarea și prevenirea infracțiunilor legate de fraudarea asistenței europene, în acest sens având în desfășurare trei anchete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău