CNA și BEI vor monitoriza asistența financiară europeană oferită R.Moldova pentru a contracara fraudele

  • 03 Mai 2018 10:31
CNA și BEI vor monitoriza asistența financiară europeană oferită R.Moldova pentru a contracara fraudele

Centrul Național Anticorupție (CNA) şi Banca Europeană de Investiții (BEI) vor coopera pentru a preveni, depista şi curma infracţiunile legate de fraudarea fondurilor europene oferite Republicii Moldova. 

Principiile de colaborare au fost incluse într-un Memorandum de înţelegere, semnat pe 2 mai, la Luxemburg de directorul CNA Bogdan Zumbreanu și şeful BEI Barbara Balke, se arată într-un comunicat al CN. 

Docuemntul părţile că cele două instituții vor face schimb de informaţii în cadrul anchetelor privind practicile frauduloase și neconforme şi se vor susţine  reciproc, în special în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor și tratarea cazurilor de interes comun. „În acest context, Centrul Național Anticorupție și Banca Europeană de Investiţii îşi vor acorda reciproc asistență în ceea ce privește anchetele efectuate și alte activități operaționale. Asistenţa va include mijloace tehnice de anchetare; metode pentru prelucrarea și analizarea datelor; expertiză sau echipamente din domeniul tehnologiei informației. Informațiile furnizate de către parteneri vor fi întotdeauna considerate strict confidențiale și nu putea fi divulgate în afara organizației căreia îi sunt destinate”, se precizează în comunicat. 

Astfel, Banca Europeană de Investiţii mai informează că, în calitate de instituţie de finanțare a Uniunii Europene, are sarcina de a se asigura ca fondurile, pe care le acordă ţărilor, sunt utilizate în scopurile pentru care au fost oferite și că operațiunile și activitățile pe care le finanțează nu conduc la acte de fraudă, corupție, constrângere, spălare de bani și/sau finanțare a terorismului. „În materie de politică antifraudă, Banca Europeană are o abordare de tip „toleranță zero" față de astfel de practici, iar Serviciul anchetarea fraudelor din cadrul Inspectoratului general al Băncii Europene de Investiţii (IG/IN) desfășoară anchete administrative în cazul unor sesizări privind astfel de practici cu scopul de a constata faptele și, la necesitate, propune măsuri preventive sau de corecție. Totodată, IG/IN colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum și cu autoritățile naționale, în lupta acestora împotriva fraudei”, susțin reprezentanții BEI.

CNA a menționat că şi-a propus ca prioritate pentru anul 2018 monitorizarea şi prevenirea infracţiunilor legate de fraudarea asistenţei europene, în acest sens având în desfăşurare trei anchete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
21 °C
câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,1 m/s
Wed
19 °C
Thu
18 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9942 0.0075
USD 17.7285 -0.0241
RON 4.2252 0.0010
UAH 0.6847 -0.0001
RUB 0.2831 0.0016
Arhivă Radio Chișinău