CNA și BEI vor monitoriza asistența financiară europeană oferită R.Moldova pentru a contracara fraudele

  • 03 Mai 2018 10:31
CNA și BEI vor monitoriza asistența financiară europeană oferită R.Moldova pentru a contracara fraudele

Centrul Național Anticorupție (CNA) şi Banca Europeană de Investiții (BEI) vor coopera pentru a preveni, depista şi curma infracţiunile legate de fraudarea fondurilor europene oferite Republicii Moldova. 

Principiile de colaborare au fost incluse într-un Memorandum de înţelegere, semnat pe 2 mai, la Luxemburg de directorul CNA Bogdan Zumbreanu și şeful BEI Barbara Balke, se arată într-un comunicat al CN. 

Docuemntul părţile că cele două instituții vor face schimb de informaţii în cadrul anchetelor privind practicile frauduloase și neconforme şi se vor susţine  reciproc, în special în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor și tratarea cazurilor de interes comun. „În acest context, Centrul Național Anticorupție și Banca Europeană de Investiţii îşi vor acorda reciproc asistență în ceea ce privește anchetele efectuate și alte activități operaționale. Asistenţa va include mijloace tehnice de anchetare; metode pentru prelucrarea și analizarea datelor; expertiză sau echipamente din domeniul tehnologiei informației. Informațiile furnizate de către parteneri vor fi întotdeauna considerate strict confidențiale și nu putea fi divulgate în afara organizației căreia îi sunt destinate”, se precizează în comunicat. 

Astfel, Banca Europeană de Investiţii mai informează că, în calitate de instituţie de finanțare a Uniunii Europene, are sarcina de a se asigura ca fondurile, pe care le acordă ţărilor, sunt utilizate în scopurile pentru care au fost oferite și că operațiunile și activitățile pe care le finanțează nu conduc la acte de fraudă, corupție, constrângere, spălare de bani și/sau finanțare a terorismului. „În materie de politică antifraudă, Banca Europeană are o abordare de tip „toleranță zero" față de astfel de practici, iar Serviciul anchetarea fraudelor din cadrul Inspectoratului general al Băncii Europene de Investiţii (IG/IN) desfășoară anchete administrative în cazul unor sesizări privind astfel de practici cu scopul de a constata faptele și, la necesitate, propune măsuri preventive sau de corecție. Totodată, IG/IN colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum și cu autoritățile naționale, în lupta acestora împotriva fraudei”, susțin reprezentanții BEI.

CNA a menționat că şi-a propus ca prioritate pentru anul 2018 monitorizarea şi prevenirea infracţiunilor legate de fraudarea asistenţei europene, în acest sens având în desfăşurare trei anchete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
7,12 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Mon
14 °C
Tue
17 °C
Wed
16 °C
Thu
17 °C
Fri
17 °C

Curs oficial BNM 14 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3962 -0.0000
USD 17.5906 -0.0000
RON 4.0831 -0.0000
UAH 0.7171 -0.0000
RUB 0.2716 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău