CNA propune crearea unui serviciu de recuperare a bunurilor infracționale

  • 14 Octombrie 2016 01:03
CNA propune crearea unui serviciu de recuperare a bunurilor infracționale

Centrul Național Anticorupție propune crearea unui serviciu de recuperare a bunurilor infracționale.

Potrivit autorilor, oportunitatea creării unei instituții distincte este motivată și de faptul că în Republica Moldova, deși toate organele de urmărire penală dispun de competențele necesare pentru identificarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, totuși activitatea acestora este axată pe tragerea la răspundere a infractorilor și mai puțin pe desfășurarea paralelă a procesului de urmărire a bunurilor pentru confiscare sau pentru despăgubirea victimelor, transmite IPN.

Proiectul a fost prezentat joi, 13 octombrie, în cadrul audierilor parlamentare la subiectul reformei justiției. Vicedirectoarea CNA, Cristina Țărnă, a spus că e foarte important ca, pe lângă tragerea la răspundere a persoanei vinovate de săvârșirea infracțiunii, să fie întreprinse toate eforturile de identificare a bunurilor infracționale și lipsirea persoane de aceste bunuri.

„Or, dacă persoana vinovată plătește o amendă care este mult mică decât ceea ce a obținut prin infracțiune sau faptul că face pușcărie, indiferent câți ani, dar atât timp cât se poate bucura în continuare de veniturile infracțiunilor săvârșite, condamnatul nu se simt pedepsit cu adevărat și nu este descurajat fenomenul criminal”, a notat Cristina Țărnă.

Serviciul de recuperare a bunurilor infracționale ar urma să aibă statut de subdiviziune autonomă în cadrul Centrului Național Anticorupție. Printre atribuțiile serviciului se va număra efectuarea investigațiilor financiare paralele și evaluarea și administrarea bunurilor infracționale. De asemenea, serviciul va avea ca atribuție negocierea repatrierii valorii bunurilor infracționale cooperând cu autoritățile similare de peste hotare.

Potrivit autorilor, elaborarea proiectului cu privire la crearea Serviciului Recuperarea Bunurilor Infracționale a fost precedată de realizarea unui studiu analitic, de către Institutul Basel pentru Guvernanță la solicitarea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Cercetarea recomandă înființarea unui oficiu de recuperare a activelor, dar și cunoașterea și aplicarea tehnicilor de investigații financiare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău