CNA: Instanțele judecătorești aplică pedepse minime persoanelor condamnate pentru fapte de corupție

  • 06 August 2021 09:30
CNA: Instanțele judecătorești aplică pedepse minime persoanelor condamnate pentru fapte de corupție

Instanțele de judecată au aplicat sancțiuni minime în cazurile persoanelor condamnate pentru acte de corupție, iar aceasta se referă atât la amenzi, la pedepsele cu privarea de libertate sau referitoare la privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții. Concluzia derivă dintr-un Studiu, efectuat de Direcția analitică a CNA, privind practica judiciară penală și contravențională de aplicare a amenzilor pe actele de corupție, actele conexe celor de corupție și faptelor coruptibile.

Potrivit ofițerilor CNA, din numărul total de sentințe judecătorești, adoptate pe cazurile de corupție și conexe corupției, în perioada 2018-2020, au fost analizate 987 de cazuri penale, dintre care 777 de cazuri sau 79% s-au finalizat cu sentințe de condamnare a persoanelor, 90 de cazuri sau 9% - cu achitarea persoanei, iar în 120 de cazuri sau 12% - dosarele au fost încetate. Analiza datelor sentințelor pe dosarele penale a constatat aplicarea amenzii în proporție de 73% din toate cazurile de condamnare (566 din 777). Din acestea, „închisoarea cu amenda penală" a fost aplicată în 22% din toate cazurile analizate, „amenda penală cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate" - în 18% din toate cazurile analizate, iar amenda penală cu ambele pedepse penale menționate a fost aplicată puțin peste 5% din toate cazurile analizate. Din toate cazurile de aplicare a amenzilor penale pe cazurile de corupție și conexe corupției, în 64 la sută din cazuri valoarea acesteia a fost sub limita minimă prevăzută de norma penală, în 26 la sută a fost aplicată valoarea minimă, în 9% a fost aplicată valoarea medie, iar în 1% a fost aplicată valoarea maximă. Doar în 2 cazuri a fost aplicată amenda ce depășește valoarea maximă prevăzută de norma penală (concurs de infracțiuni). Aplicarea pedepsei cu închisoarea și privarea de dreptul de a desfășura anumită activitate sau de a deține anumite funcții, de asemenea, a fost concentrată spre valoarea minimă prevăzută de norma penală.

Aceeași situație se atestă și în cazul dosarelor contravenționale. Din numărul total de 211 de cazuri contravenționale analizate, în 51 de cazuri sau 24% persoanele au fost recunoscute vinovate, iar în 158 de cazuri sau 75% procesele contravenționale au fost încetate. Astfel, din cele  51 de cazuri de aplicare a amenzii contravenționale pe actele de corupție,  în 26 de cazuri sau 51% a fost aplicată valoarea minimă prevăzută de norma contravențională; în 10 cazuri sau 20% a fost aplicată valoarea dintre pragul minim și mediu prevăzut de norma contravențională; amenda mai mare de valoarea medie, prevăzută de norma contravențională, a fost aplicată în 12 cazuri sau 24%. Valoarea maximă a amenzii a fost aplicată doar în 2 cazuri de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu sau 4%. Comparativ cu amenda aplicată, privarea de dreptul de a desfășura anumită activitate sau de a deține anumite funcții, de asemenea, a fost concentrată spre valoarea minimă prevăzută de norma contravențională. În 29 de cazuri sau 57% a fost aplicat termenul minim de 3 luni, în 4 cazuri a fost aplicat termenul de 4 luni (între minim și mediu), în 9 cazuri a fost aplicat termenul mediu de 6 luni, în 2 cazuri a fost aplicat termenul de 10 luni (între mediu și maxim), iar în 6 cazuri a fost aplicat termenul maxim de 12 luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău