CNA atenționează că revocarea din funcție a unor demnitari, în conformitate cu unele modificări legislative, adoptate recent de Parlament, comportă riscuri de corupție
-
23 Septembrie 2021 12:11
Centrul Național Anticorupție atenționează că revocarea din funcție a unor demnitari, în conformitate cu unele modificări legislative, adoptate recent de Parlament, comportă riscuri de corupție. Într-o expertiză anticorupție, CNA notează că există riscul ca persoanele care dețin funcții de demnitate publică să fie vulnerabile în fața fenomenului examinării superficiale a competențelor manageriale și profesionale, iar noile modificări legislative sunt formulate ambiguu. Astfel, sintagma „activitate defectuoasă” a entității publice nu ar fi explicată concret și nu sunt formulate criteriile ce stau la baza acordării acestui calificativ, ceea ce poate duce la interpretări abuzive ale termenului. Proiectul de modificare a legii invocă temeiuri subiective pentru inacțiunea entității publice, argumentează CNA.
Modificările propuse de deputați PAS și votate de Parlament îi vizează pe șefii Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului și Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică. De asemenea, majoritatea parlamentară a votat recent și legea care permite evaluarea activității procurorului general și demiterea acestuia, în cazul în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare. Parlamentul a inițiat și controlul asupra activității Centrului Național Anticorupție, urmând să analizeze investigațiile pe care le-a gestionat și finalitatea acestora, să stabilească dacă angajații CNA au fost implicați în acte de corupție sau dacă au existat dosare de natură politică.