Climă: Acord în cadrul UE privind o amplă reformă a pieței carbonului

  • 18 Decembrie 2022 11:17
Climă: Acord în cadrul UE privind o amplă reformă a pieței carbonului

Dreptul de a polua gratuit al industriașilor va lua sfârșit, emisiile legate de încălzire și de mașini vor fi taxate, va fi înființat un fond social pentru tranziție - sunt doar câteva dintre prevederile unui acord la care s-a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică privind o reformă amplă a pieței carbonului, relatează Agerpres.

După circa 30 de ore de discuții aprige, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns în cursul nopții la un acord pentru creșterea ambițiilor și extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului, potrivit unui comunicat al PE.

Pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de electricitate și industriile energofage (siderurgie, ciment) din UE trebuie în prezent să cumpere "permise de poluare" de pe piața europeană a cotelor de emisii (ETS), creată în 2005 și care se aplică la 40% din emisiile de pe continent. Totalul cotelor create de state au fost reduse de-a lungul timpului pentru a-i determina pe acești mari producători să polueze mai puțin.

Reforma propusă în iulie 2021 de Comisia Europeană vizează consolidarea acestui obiectiv pentru a îndeplini ambițiile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde al UE.

Potrivit acordului la care s-a ajuns, ritmul de reducere a cotelor propuse se va accelera, urmând să ajungă până în 2030 la o scădere cu 62% față de 2005 (față de un obiectiv precedent de 43%), ceea ce înseamnă de facto că marile companii industriale vor fi obligate să-și reducă emisiile cu 62%.

Piața carbonului se va extinde progresiv la sectorul maritim, la emisiile zborurilor aeriene intraeuropene (pentru care cotele gratuite alocate în prezent vor fi suprimate) și din 2028 la siturile de incinerare a deșeurilor, sub rezerva unui studiu favorabil al Bruxellesului.

În contrapartidă la instituirea unei "taxe carbon" la frontiere, UE va renunța progresiv la cotele de emisii gratuite distribuite până acum industriașilor europeni pentru a le permite să înfrunte concurența extra-europeană.

Cel puțin 48,5% din aceste "drepturi de poluare" gratuite vor fi suprimate până în 2030 și vor dispărea total până în 2034, un calendar care a făcut obiectul unei dispute aprinse între PE și Consiliul UE.

Alt punct controversat al reformei este faptul că executivul UE va propune crearea unei a doua piețe a carbonului (ETS2) pentru încălzirea locuințelor și carburanții rutieri.

Alarmați de impactul social al unui astfel de cost suplimentar, eurodeputații pledau ca măsura să se aplice inițial în cazul imobilelor de birouri și camioanelor grele.

În final s-a stabilit că gospodăriile vor plăti un preț pentru emisiile de carbon provocate de utilizarea carburanților pentru automobile și încălzirea cu gaz începând din 2027, dar acest preț va fi plafonat până în 2030. Dacă creșterea accentuată a prețurilor din energie va continua, aplicarea va fi amânată cu un an.

Încasările provenite din această nouă piață a carbonului vor alimente un "Fond social pentru climă", în sumă de 86,7 miliarde de euro, creat pentru a ajuta gospodăriile și companiile vulnerabile în tranziția energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău