Clasamentul Mercer | Orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume

  • 13 Martie 2019 12:18
Clasamentul Mercer | Orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume

Viena, capitala Austriei, s-a clasat, pentru a zecea oară consecutiv, pe prima poziție în ediția pe 2019 a indexului orașelor care oferă cea mai bună calitate a vieții din lume, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Apreciată de turiști datorită istoriei sale imperiale, palatelor somptuoase și muzicii clasice, orașul austriac cu 1,9 milioane de locuitori este supranumit și ''Viena Roșie'' întrucât la conducerea sa s-au aflat timp îndelungat forțe politice de stânga, care au dezvoltat servicii publice accesibile și un sistem de locuințe sociale.

Un oraș de mărime medie, în care cetățenii se simt în siguranță și cu o suprafață relativ mare de spații verzi, sunt principalele caracteristici pe care Viena le are în comun cu orașul clasat pe la doilea loc, Zurich, o metropolă mai scumpă și un important centru financiar, precum și cu Auckland, Munchen și Vancouver, care împart ce-a de-a treia poziție din clasament.

Primele cinci poziții din Indexul Calității Vieții 2019 realizat de compania de consultanță Mercer, dat publicității miercuri, sunt aproape identice cu clasamentul de anul trecut, cu excepția Vancouver, care a urcat de pe poziția a cincea pe cea de-a treia.

"Calitatea vieții este determinată de mulți factori, de la accesul la transport public și nivelul de congestionare a traficului, la disponibilitatea locuințelor și unităților de învățământ internaționale, la viața culturală a orașului", a precizat Mercer într-un comunicat.

Compania de consultanță ia în calcul 39 de factori grupați în 10 categorii, printre care "mediul politic și social" și ''timp liber''.

Pe ultimele poziții ale indexului se află aceleași orașe ca anul trecut, cu Bagdad pe ultimul loc, precedat de Bangui din Republica Centrafricană și Sanaa, capitala Yemen.

Clasamentul a suferit doar câteva modificări importante față de ediția precedentă, printre care Caracas, care a pierdut 29 de locuri în contextul hiperinflației cu care se lupă Venezuela, afectată de lipsa produselor de bază, iar mai recent, de criza politică declanșată după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar în luna ianuarie.

Brexitul nu a influențat schimbări majore în clasament în ceea ce privește orașele britanice. Londra este orașul britanic situat pe cea mai înaltă poziție, locul 41, în ciuda faptului că s-a clasat pe ultimul loc din Regatul Unit într-un index diferit referitor la siguranța personală.

"În Regatul Unit, Londra rămâne... centrul internațional de afaceri preferat", mai precizează Mercer.

Bucureștiul se ocupă locul 109 din cele 231 de orașe, iar Chișinăul nu se regăsește în clasament

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău