Clădirile Parlamentului, Președinției și ale altor 65 de instituții de stat vor fi reconectate la sistemul centralizat de încălzire

  • 12 Iulie 2023 15:53
Clădirile Parlamentului, Președinției și ale altor 65 de instituții de stat vor fi reconectate la sistemul centralizat de încălzire

Guvernul a aprobat astăzi, 12 iulie, reconectarea la sistemul centralizat de încălzire (SACET) a peste 67 de clădiri publice, demonstrând astfel rolul exemplar al sectorului public în promovarea eficienței energetice, anunță Ministerul Energiei.

Încălzirea centralizată este cel mai eficient model existent la moment, favorizat și la nivelul Uniunii Europene. Prin reconectarea clădirilor publice, se vor realiza economii de energie primară (gaze naturale) din producerea combinată, în regim de cogenerare, a energiei termice și electrice în valoare de 4,7 milioane m3/an, va fi produsă și livrată suplimentar energie electrică în valoare de 27,8 milioane kWh/an și energie termică în valoare de 66,9 mii Gcal/an.

Creșterea sarcinii globale de energie termică cu cca 9% a centralelor termoelectrice din Chișinău și Bălți va reduce cheltuielile fixe din tarif și va crea premise pentru reducerea tarifelor la consumatorul casnic, a declarat în ședința Guvernului ministrul Energiei, Victor Parlicov. Totodată, vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră cu cca 9 mii de tone echivalent CO2.

Sistemul de încălzire centralizat este cel mai eficient model din punct de vedere al costurilor și al emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu cât mai mulți consumatori are, cu atât sunt mai mici costurile, e ca în canotaj – dacă toți cei dintr-o barcă vâslesc împreună, efortul este mai mic, dar dacă unii nu vâslesc, cei rămași au de depus un efort mai mare”, a declarat Victor Parlicov.

Printre clădirile ce urmează a fi reconectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), din municipiile Chișinău și Bălți sunt edificiile Președinției, a Parlamentului, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, clădiri ale spitalelor și instituțiilor de învățământ. Acestea au fost debranșate pe parcursul anilor din cauza ineficienței în trecut a sistemului de încălzire centralizat. Urmare a investițiilor masive din ultimii ani, însă, acesta se dezvoltă.

În perioada 2016-2020, cu suportul Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cca. 50 milioane Euro au fost investite în SACET Chișinău și Bălți, iar în următorii 5 ani (2021-2025), un efort investițional de cca 110 milioane Euro va fi direcționat spre continuarea lucrărilor de modernizarea a SACET-urilor din țară și creșterea calității serviciilor prestate consumatorilor din mu. Chișinău și mun. Bălți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău