CK – OGPU – NKVD – MGB – KGB- FSB. 100 de ani de la înființarea celui mai odios serviciu secret din lume

  • 24 Decembrie 2017 16:34
CK – OGPU – NKVD – MGB – KGB- FSB. 100 de ani de la înființarea celui mai odios serviciu secret din lume

Vodcă, desigur, s-a băut până la pierderea conștiinței. Orice ați spune, dar munca nu era dintre cele ușoare. Eram atât de obosiți încât uneori nu puteam sta în picioare. Ne spălam cu apă de colonie. Până la brâu. În caz contrar, nu puteam scăpa de mirosul de sânge și de praf de pușcă. Câinii fugeau de noi și dacă lătrau, o făceau de departe”.

Astfel își amintea unul dintre executații ”odinului special” dat de Stalin grupului NKVD condus de Vasili Blohin, viitor general al securității, care s-a afirmat ucigând personal cel puțin 5.000 (alte surse susțin 15.000) de victime ale regimului stalinist, pentru a pune in fapta una dintre cele mai odioase crime impotriva umanitatii – masacrul de la Katyn, re;atează Pagia de Rusia.

În primăvara anului 1940, Blohin și echipa sa au ucis peste 20.000 de ofițeri și civili polonezi prinși în captivitate sovietică în septembrie 1939, când Uniunea Sovietică și Germania nazistă au împărțit teritoriul Poloniei.

Execuțiile au avut loc în mai multe locuri. În special în pădurea Katyn de lângă Smolensk, dar și în închisorile din Kalinin (astazi Tver) și Harkov. La Katyn, victimele au fost împușcate și îngropate în același loc, iar cei executati la Kalinin și Harkov au fost aruncati in gropi comune sapate în suburbiile celor doua orase. Cu toate acestea, în istoriografie, în primul rând poloneză și europeană, această tragedie este menționata sub numele de „masacrul de la Katyn”.

Este probabil cea mai cunoscuta crima impotriva umanitatii comisa de către organele CEKA – OGPU – NKVD – MGB – KGB de la înfiintare si pana in prezent, organe care astazi, sarbatoresc (pe bune) în Rusia o sută de ani de existenta.

Masacrul de la Katyn este, pe de o parte, printre cele mai studiate in prezent, pe de altă parte – sunt încă susținători activi ai versiunii sovietice a evenimentelor. Acestia dau vina pe trupele naziste pentru uciderea zecilor de mii de prizonieri polonezi. In consecinta, ei dateaza tragedia nu în 1940, ci la o data ulterioară.

In Rusia s-a facut o tentativa de a-i judeca pe autorii masacrului, dar investigatia a fost sistata in 2004, dupa moartea ultimului calau sovietic de la Katyn. Cu toate acestea, partea rusă refuza sa transmită Poloniei (35 din 183 de volume) materialele de arhivă referitoare la masacrul de la Katyn.

Dupa 77 de ani de la evenimente, aceste dosare raman în continuare secretizate in Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău