Cireșele - hrană pentru creier. Efectele incredibile ale acestor fructe asupra sănătății
-
25 Mai 2018 17:31
Unele dintre cele mai sănătoase fructe pentru organism, delicioasele cireșe sunt extrem de eficiente pentru bunăstarea fizică și mentală. Foarte bogate în antioxidanți, cireșele sunt adevărate pachete de vitamine și minerale, continând vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A și vitamina E, dar și minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu și potasiu.
Aceste fructe conțin o cantitate importantă de betacaroten (conțin de 19 ori mai mult betacaroten decât căpșunile și afinele) și melatonina.
Consumul a două cești de cireșe proaspete pe zi contribuie, conform studiilor, la scăderea concentrației de acid uric cu 15% și la reducerea concentrației de proteina C reactivă, care este un marker al inflamației.
Foarte sărace în calorii (un bol de cireșe are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre), dar cu un conținut mare de fitonutrienți, cireșele furnizează organismului o serie întreagă de beneficii, care contribuie la întărirea sistemului imunitar, precum și la prevenirea și tratarea multor afecțiuni, printre care amintim:
1. Reglează tensiunea arterială
Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod natural. Potasiul echilibrează fluidele din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. Pe de altă parte, aceste fructe conțin și o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menținerea supleții vaselor sanguine.
2. Combat durerile de cap, durerile musculare și previn artrita
Prezența din belșug a antocianinei conferă acestor fructe un puternic efect antiinflamator, care ajută în mod direct la prevenirea artritei, durerilor musculare, dar și a durerilor de cap.
3. Au grijă de sănătatea creierului și previn îmbătrânirea
Cireșele mențin sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Antocianii din cireșe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice și apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența. Acesta este motivul pentru care cireșele sunt considerate „ hrană pentru creier ”.
4. Luptă împotriva cancerului
Cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună luptand eficient împotriva cancerului. S-a demonstrat că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, împiedicând totodată și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau cireșele amare.
5. Reglează și îmbunătățesc somnul
Cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului, reglează ceasul biologic, provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului.
6. Tratează afecțiunile renale
Cireșele sunt diuretice, fiind recomandate celor cu afecțiuni renale. Ceaiul din cozi de cireșe este un remediu excelent în cazul bolilor de rinichi, a infecțiilor urinare și a durerilor de stomac.
Sursa: Antena Satelor