Circul și Hotelul Cosmos ar putea fi readuse la viață!
-
07 Octombrie 2016 22:34
Europa de Est și de Sud-Est este plină de veritabile capodopere ale arhitecturii brutaliste, căzute însă în paragină. Republica Moldova este menționată constant în topurile statelor cu cele mai fanteziste construcții ce aparțin brutalismului.
Biroul pentru Artă și Cercetare Urbană (BACU) din România a inițiat o campanie ce are ca scop restabilirea acestei moșteniri arhitecturale, care a avut ca apogeu de manifestare perioada sovietică.
Potrivit CNN Style, printre construcțiile vizate se numără clădirea Circului și Hotelul Cosmos din Chișinău.
Ambele clădiri se află într-un stadiu de uzură atât de avansat, încât au ajuns să semene cu niște ruine sinistre din estetica filmelor post-apocaliptice.
Grupul de conservaționiști din cadru BACU caută să readucă la viață aceste aspecte vitale de tradiție arhitecturală din Europa de Est, până când nu va fi prea târziu.
„Scopul nostru este să revitalizăm acest patrimoniu”, explică Dumitru Rusu, din echipa BACU.
Proiectul nu vizează însă numai Republica Moldova.
Grupul va pune la punct o arhivă a clădirilor prioritare din regiune. Printre acestea, se numără clădirea grandioasă a circului din Chișinău, Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca și clădiri rezidențiale din sectorul kievean Obolon.
Dumitru Rusu propune ca mai multe clădiri să fie incluse în lista UNESCO. Printre acestea se numără Hotelul Cosmos din Chișinău.
Brutalismul a fost un curent al arhitecturii moderne apărut în Marea Britanie în 1954, derivat din stilul arhitecturii lui Le Corbusier. Aparținînd funcționalismului, brutalismul susține eliminarea oricăror artificii în favoarea materialelor nude. Reprezentanți de marcă ai brutalismului: firma Stirling-Gowon (Anglia), Vittoria Vigaro (Italia), Paul Rudolph (S.U.A.), Moekawa Tange (Japonia) etc.
Sursa: inforput.ro