Circa 660 de milioane de euro va primi R. Moldova de la partenerii occidentali. Cei mai mulți bani urmează a fi oferiți Chișinăului sub formă de credite

  • 06 Aprilie 12:31
Circa 660 de milioane de euro va primi R. Moldova de la partenerii occidentali. Cei mai mulți bani urmează a fi oferiți Chișinăului sub formă de credite

Sprijin financiar de aproape 660 de milioane de euro au anunțat ieri la Berlin partenerii occidentali la Platforma pentru Moldova. Cei mai mulți bani urmează a fi oferiți Chișinăului sub formă de credite. Reporterul Radio Chișinău, Cristina Popușoi a făcut o sinteză a ajutoarelor financiare anunțate la platforma internațională pentru Moldova lansată de Germania, România și Franța.

Participanții la Platforma de Sprijin pentru Moldova au anunțat în final o sumă de 659,5 milioane de euro sprijin financiar direct pentru Chișinău ca să gestioneze crizele cu care se confruntă.

Din acești bani, 108,2 milioane de euro vor fi  alocați sub formă de grant direct. Alte 530 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de împrumut, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe din Germania.

Aceeași sursă menționează că în mod special Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale au convenit asupra acordării de asistență financiară directă pentru Chișinău ca să gestioneze criza refugiaților ucraineni, cauzată de războiul pornit de Rusia în Ucraina.

Vorbind despre granturi, România a anunțat un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro. Decizia este luată într-o perioadă în care sprijinul  pentru Chișinău este deosebit de necesar și reconfirmă implicarea constantă și fermă a României în asigurarea stabilității și dezvoltării Republicii Moldova.

La rândul său, Comisia Europeană oferă un pachet suplimentar în valoare de 53 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față multiplelor repercusiuni ale agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

În total, participanții la Platforma de Sprijin pentru Moldova de la Berlin au anunțat și ajutor pentru a răspunde nevoilor umanitare, precum și a programelor de reformă pentru Moldova în valoare de până la 135,5 milioane de euro. Acest sprijin vine în completarea programelor de cooperare pentru dezvoltare existente.

La conferința donatorilor Platformei de sprijin pentru Rep. Moldova, co-organizată de Germania, Franța și România au fost 47 de participanți: statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, Japonia precum și reprezentanți ai instituțiilor financiare și ai organizațiilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău