Circa 40% dintre localitățile din Basarabia au denumiri identice sau asemănătoare cu cele din România. Câți „gemeni” peste Prut au unele localități din raionul Călărași

  • 31 Mai 13:52
Circa 40% dintre localitățile din Basarabia au denumiri identice sau asemănătoare cu cele din România. Câți „gemeni” peste Prut au unele localități din raionul Călărași

Circa 800 de localități din cele aproximativ 2.000 de așezări umane din Basarabia, existente în prezent, adică 40 la sută, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2.350 de așezări de pe teritoriul actual al României, din numărul total de 13.500 de sate și orașe. 25 de localități din raionul Călărași au aceeași denumire ca și localitățile din România, se arată într-un materiale realizat de expresul.md.

Potrivit sursei citate, este vorba de localitățile: Buda, Căbăiești, Frumoasa, Hîrjauca, Leordoaia, Mîndra, Novaci, Horodiște, Onișcani, Hîrbovăț, Palanca, Păulești, Peticeni, Pîrjolteni, Pitușca, Podul Lung (comuna Sipoteni), Rădeni, Sadova, Săseni, Temeleuți, Schinoasa, Seliștea Nouă, Ursari, Vălcineț și Vărzăreștii Noi.

Astfel, în România sunt 18 localități care poartă numele Buda. Iar Seliște îl găsim în număr de 15, în diverse județe.

Căbăieștiul călărășean are 591 ani, iar cel român din județul Bihor – 781 de ani. Frumoasa este atribuit altor trei localități din județele Teleorman, Harghita și Suceava. Numele Hîrjauca nu îl are nici o localitate din România, în schimb este o localitate din județul Vaslui care are numele Cârja și o altă localitate din Bacău are denumirea de Hârja. Și Leordoaia este un nume unic, în schimb în județul Dolj există o localitate numită Leordoasa, iar în județul Mureș este o localitate care are numele Leordeni.

Numele Mândra îl poartă  trei localități din județele Argeș, Brașov și Sibiu. Novaci îl poartă două localități din județele Giurgiu și Gorj. Numele Horodștea îl poartă două localități din Botoșani și Iași. Numele de Onișcani îl poartă doar o singură localitate din Bacău. Numele de Gârbovăț (Hîrbovăț la Călărași) îl poartă două localități din Caraș-Severin și Galați. Palanca o întâlnim în trei județe – Bacău, Giurgiu, Prahova. Numele de Păulești îl poartă cinci localități din România,  Rădeni în patru județe, iar Vâlcea (Vălcineț în Călărași) – în trei județe. Câte o localitate din România portă numele Petecu (Peticeni), Pârjol (Pîrjolteni), Pitulușa (Pitușca), Podul Lung, Săseni, Temelia (Temeleuți), Ursărești (Ursari), Vărzoroai, Vărzaru (Vărzăreștii Noi).

Iar numele Sadova și Schineni (Schinoasa) îl găsim la două localități din două județe diferite.

Sursa FOTO: expresul.md

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
33
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,1 m/s
Sat
26
Sun
25
Mon
25
Tue
24
Wed
20

Curs oficial BNM 03 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 0.1822
USD 17.2272 0.0451
RON 4.0205 0.0394
UAH 0.6337 -0.0089
RUB 0.2448 0.0031
Arhivă Radio Chișinău