Circa 180.000 de militari ruși și 100.000 de militari ucraineni morți și răniți. Rusia este capabilă să continue mult timp acest război (estimare Norvegia)

  • 23 Ianuarie 2023 08:43
Circa 180.000 de militari ruși și 100.000 de militari ucraineni morți și răniți. Rusia este capabilă să continue mult timp acest război (estimare Norvegia)

La aproape un an de când Rusia a atacat Ucraina, războiul din această țară s-a soldat cu circa 180.000 de morți și răniți în tabăra armatei ruse și cu peste 100.000 de morți și răniți în cea ucraineană, fiind de asemenea uciși circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate duminică de șeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Pierderile ruse se apropie de 180.000 de soldați morți sau răniți”, a afirmat șeful Statului Major al armatei norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu acordat postului TV2, fără a preciza sursa acestui bilanț.

„Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are circa 30.000 de civili care au murit în acest război sinistru”, a adăugat generalul norvegian.

Nici Rusia și nici Ucraina nu au transmis până în prezent bilanțuri fiabile cu privire la victimele în propria tabără, fiecare minimalizându-și propriile pierderi și exagerându-le pe cele ale adversarului.

Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, declarase în noiembrie că Rusia a pierdut în Ucraina peste 100.000 de soldați, morți sau răniți, cu un bilanț al victimelor probabil similar de partea ucraineană.

Tot în noiembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirma că 100.000 de militari ucraineni au fost uciși, serviciul său de presă corectându-i apoi declarația cu mențiunea că în acest bilanț ea s-a referit de fapt la numărul morților și al răniților.

În pofida pierderilor grele, ”Rusia este capabilă să continue mult timp acest război”, a mai spus generalul norvegian, subliniind capacitatea complexului militar-industrial rus și rezervele umane pentru mobilizarea de noi efective militare.

Pentru Ucraina, a subliniat șeful Statului Major al armatei norvegiene, este esențial să poată menține în continuare aviația rusă în afara zonei de luptă și să primească tancuri occidentale, acestea din urmă fiindu-i necesare rapid pentru a putea desfășura o contraofensivă de iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău