Circa 180 de buncăre din R. Moldova sunt într-o stare deplorabilă. Guvernul a aprobat un Regulament în acest sens

  • 13 Decembrie 2023 12:55
Circa 180 de buncăre din R. Moldova sunt într-o stare deplorabilă. Guvernul a aprobat un Regulament în acest sens

La aproape doi ani de la începerea războiului din Ucraina vecină, Guvernul de la Chișinău a aprobat Regulamentul privind utilizarea adăposturilor pentru populație în cazul situațiilor excepționale. Actualmente, în Rep. Moldova sunt circa 180 de spații de acest fel, însă starea lor este deplorabilă. Ministrul de Interne, Adrian Efros, a subliniat astăzi în cadrul ședinței de Guvern că Regulamentul prevede măsuri de pregătire a adăposturilor, precum și dotarea acestora. Bani însă pentru aceste lucrări nu sunt prevăzute, subiect la care a atras atenția directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui. Acesta a spus că obligația va fi pusă pe umerii primăriilor, observație la care premierul Dorin Recean a reacționat precizând că se vor găsi soluții, transmite Radio Chișinău.

Actualmente, în Rep. Moldova sunt circa 180 de adăposturi pentru populație în  cazul unor situații excepționale, însă starea lor este una deplorabilă. Astfel, ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat în cadrul ședinței de Guvern, proiectul Regulamentului ce prevede măsuri de pregătire și dotare a acestor spații.

„Principalele priorități ale proiectului se referă la identificarea măsurilor necesare pentru pregătirea spațiilor respective, astfel încât acestea să fie dotate cu echipamentul necesar – inventar, dispozitive, rezerve de apă potabilă etc.”, a spus Efros.

Documentul însă nu prevede surse financiare pentru pregătirea adăposturilor. Asupra acestui lucru a atras atenția directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, prezent la ședința Guvernului.

„Acest proiect pune direct obligația financiară pe umerii administrațiilor publice locale pentru reparația, dotarea, menținerea adăposturilor. Dacă se păstrează această formulare, undeva trebuie să fie prevăzute și resurse pentru administrațiile publice locale”, a declarat Furdui.

Premierul Dorin Recean a subliniat că urmează să fie identificată o formulă necesară, însă a precizat că responsabilitatea aparține nu doar primăriilor. Iar Ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat că inițial urmează a fi efectuată o inventariere a adăposturilor.

„Noi nu avem o inventariere clară în a cui gestiune sunt toate adăposturile. De aici vor rezulta necesitățile de finanțare și de pregătire. Aceste e un prim pas pe care trebuie să-l realizăm”, a menționat Adrian Efros.

Conform autorilor proiectului, acele spații cu acces liber identificate în prezent pot adăposti doar peste 60 de mii de persoane în cazul unor situații excepționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău