Circa 1500 de militari ruși staționează în regiunea transnistreană. MAE: „Armata rusă trebuie retrasă complet și necondiționat”

  • 17 Februarie 16:50
Circa 1500 de militari ruși staționează în regiunea transnistreană. MAE: „Armata rusă trebuie retrasă complet și necondiționat” G4media

„Niciun soldat străin staționat ilegal nu are dreptul să se afle în țara noastră, iar armata rusă trebuie retrasă complet și necondiționat, conform angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă”. Precizările vin din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul declarațiilor pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a făcut, la Conferința de Securitate de la München, despre numărul de militari ruși în regiunea transnistreană.

MAE amintește că „Republica Moldova cere dintotdeauna retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului și respectarea angajamentelor internaționale”.

În același timp, potrivit Biroului Politici pentru Reintegrare, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) are aproape 1500 de militari ruși, efectivul fiind estimat de autoritățile de la Chișinău, mai exact de instituțiile naționale responsabile de sectorul de apărare. BPR subliniază că GOTR, constituit pe rămășițele armatei a 14-a a URSS, se află pe teritoriul Republicii Moldova fără acceptul statului și cu încălcarea Constituției cu privire la neutralitate și a angajamentelor internaționale existente.

Dosarele din sfera militară ce vizează raioanele de est ale Republicii Moldova (lichidarea depozitului de muniții de la Cobasna, retragerea militarilor GOTR fără drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru în una civilă sub monitorizare internațională) nu fac obiectul negocierilor Chișinău-Tiraspol și nu se discută pe platformele de dialog cu Tiraspolul.

BPR a mai precizat că „în ceea ce privește contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP), acesta funcționează în Zona de Securitate în baza Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 de către președinții de atunci Mircea Snegur și Boris Elțin. Potrivit Biroului de Reintegrare, FMMP se află sub monitorizarea Comisiei Unificate de Control, din care fac parte delegațiile Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, precum și reprezentanți ai Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova”.

Menționăm că precizările autorităților de la Chișinău vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Federația Rusă și-a retras o parte din contingentul militar din regiunea regiunea transnistreană, în contextul războiului pe care-l duce în Ucraina. Acesta a menționat că, în trecut, numărul militarilor ruși din stânga Nistrului era de 6 000 – 5 500, iar în prezent acesta a ajuns la circa 2500. Președintele ucrainean menționa că soldații ar fi fost retrași prin Chișinău.

Tot astăzi, 17 februarie, Biroul politici de reintegrare a declarat pentru IPN că Vladimir Zelenski a operat cu datele din acordul semnat la Odesa în 1998, care viza reducerea efectivelor militare rusești din Zona de Securitate a Republicii Moldova, și nu la numărul actual al soldaților ruși la est de Nistru. Biroul a precizat că, în prezent, autoritățile țării nu pot oferi date precise privind numărul militarilor ruși din regiunea transnistreană, dar urmează să revină cu o reacție referitor la aceste declarații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Nori împrăștiați
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău