Circa 1500 de câini ai străzii au fost sterilizați anul trecut în capitală

  • 26 Ianuarie 2022 11:14
Circa 1500 de câini ai străzii au fost sterilizați anul trecut în capitală

1250 de câini fără stăpân au fost sterilizați anul trecut în capitală, în cadrul a trei programe municipale. Animalele au fost vaccinate contra rabiei și microcipate. Cei mai mulți câini au fost capturați în sectorul Ciocana, în apropierea unor fabrici și uzine. Alți 208 câini ai străzii au fost sterilizați într-un proiect desfășurat de o organizație internațională, cu sediul în Austria.

Karl Luganov, șef-interimar al Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA), a precizat pentru IPN că aceste date nu includ suburbiile capitalei. „Au existat puține inițiative din partea suburbiilor, de a steriliza câini fără stăpân. Știu că astfel de proiecte privind animalele fără stăpân s-au desfășurat anul trecut la Stăuceni, iar în anul curent urmează să deruleze la Vatra și la Bubuieci”, a specificat Karl Luganov.

„Animalele fără stăpân au fost prinse pentru a fi sterilizate în baza unor solicitări din partea locuitorilor capitalei, dar și angajați ai DGLCA ieșeau din proprie inițiativă să-i captureze, în apropierea unor garaje și a unor depozite. Sunt și voluntari, care ne informează în ce zone ale orașului sunt câini nesterilizați. După ce sunt capturate, aceste animale fără stăpân sunt duse la clinici veterinare, unde sunt sterilizate, vaccinate contra rabiei, microcipate, după care sunt întoarse în locul de unde au fost aduse. Câinii agresivi sunt plasați în aziluri pentru animale fără stăpân”, a comunicat șeful interimar al Secției control și protecție a animalelor. De asemenea, au fost sterilizate peste 450 de pisici fără stăpân.

Tot anul trecut, în cadrul altui proiect municipal, au fost sterilizate 600 de pisici și 200 de câini animale de companie. Animalele au fost microcipate, iar stăpânii au primit gratis pașapoarte pentru ele.

În curând vor fi anunțate licitații pentru derularea unor proiecte similare în prima jumătate a anului curent. În caietele de sarcini este prevăzută sterilizarea a 1000 de câini și a 1000 de pisici cu stăpân și a 2000 de câini fără stăpân.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău