Circa 1.000 de migranți, salvați de gărzile de coastă italiene

  • 11 Martie 2023 18:30
Circa 1.000 de migranți, salvați de gărzile de coastă italiene

Peste 1.000 de migranți au fost salvați sâmbătă de gărzile de coastă italiene în timp ce se aflau la bordul unor ambarcațiuni supraaglomerate în apele Mediteranei centrale, după mai puțin de două săptămâni de la un naufragiu soldat cu multe victime în apropierea coastelor Italiei, transmite AFP, citând media italiene.

Aceste operațiuni de salvare au fost efectuate în aceeași zi în care a fost descoperit corpul celei de-a 74-a victime - o fetiță de 5-6 ani - din naufragiul catastrofal de acum două săptămâni în largul orașului de coastă Crotone din sudul țării, potrivit AGERPRES.

Justiția a deschis o anchetă asupra tragediei, în special pentru a încerca să explice sosirea prea tardivă a salvatorilor.

Acest naufragiu a provocat un șoc în Italia și a generat critici puternice împotriva guvernului de extremă-dreaptă al premierului Giorgia Meloni, aleasă datorită promovării unei politici antiimigrație.

Gărzile de coastă și marina italiană desfășuraseră vineri mai multe nave pentru a veni în ajutorul celor trei ambarcațiuni care transportau mai multe sute de migranți și care fuseseră reperate în Mediterana centrală, ruta migratorie considerată cea mai periculoasă din lume.

"Intervențiile de salvare au fost deosebit de dificile din cauza numărului ridicat de persoane prezente la bordul ambarcațiunilor în derivă", a explicat vineri un reprezentant al gărzilor de coastă.

În zorii zilei de sâmbătă, 487 de migranți au fost aduși teferi și nevătămați în portul din Crotone, potrivit mai multor media. Înregistrări video ale gărzilor de coastă, publicate vineri, arătau o parte dintre ei pe puntea unui mare vas de pescuit care se clătina pe o mare agitată.

Tot sâmbătă dimineață, o navă a gărzilor de coastă italiene, care transporta 584 migranți, a acostat la Reggio de Calabria, alt oraș de coastă, potrivit agenției de presă ANSA.

Nu se știe deocamdată nimic despre salvarea migranților de pe a treia ambarcațiune sâmbătă la amiază.

La finalul unei reuniuni de guvern desfășurate joi în sudul Italiei, premierul Giorgia Meloni a reafirmat hotărârea guvernului său de a lupta împotriva imigrației clandestine și a traficanților.

Această reuniune în afara Romei a constituit o premieră pentru executivul cu majoritate de extremă-dreaptă care, de la intrarea sa în funcțiune în octombrie 2022, și-a intensificat restricționarea operațiunilor navelor umanitare în Mediterană și a început o confruntare dură cu partenerii săi europeni pentru a obține de la aceștia mai multă solidaritate în primirea migranților.

Consiliul de miniștri a aprobat un nou ordin executiv care înăsprește pedepsele pentru traficanți, stabilind o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare pentru acei traficanți ale căror operațiuni au dus la moartea sau rănirea victimelor lor.

Potrivit Ministerului italian de Interne, 17.592 de persoane au debarcat de la 1 ianuarie în Italia, față de 5.976 în aceeași perioadă din 2022 și 5.995 în 2021, adică aproape triplu. Numărul sosirilor de migranți pe ruta Mediteranei centrale a sărit la 116% în ianuarie și februarie în raport cu 2022, potrivit Frontex.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău