Cipru anunță că papa Francisc va facilita relocarea a 50 de migranți

  • 03 Decembrie 2021 20:00
Cipru anunță că papa Francisc va facilita relocarea a 50 de migranți

Cipru a anunțat vineri că 50 de migranți din țară vor fi relocați ca parte a unei inițiative a papei Francisc, care coincide cu vizita acestuia pe insula mediteraneană, relatează Reuters.

Ministerul de Interne cipriot a anunțat că printre cei 50 de migranți se află două persoane care au rămas blocate în ultimele cinci luni pe "teritoriul nimănui" care desparte cele două părți ale insulei divizate, scrie Agerpres.

"Acest act simbolic este o recunoaștere a dificultăților cu care se confruntă Ciprul din cauza unui număr tot mai mare de migranți care sosesc prin 'linia verde' ", a menționat ministerul într-un comunicat, referindu-se la zona neutră care separă insula.

Autoritățile penitenciare cipriote au declarat că 10 dintre cei 50 de migranți aleși să fie relocați au fost închiși pentru intrare ilegală în țară.

Citând o sursă a Vaticanului, Reuters a informat pe 26 noiembrie că 50 de migranți vor fi relocați în Italia după plecarea papei de pe insulă, însă cel mai probabil nu înainte de Crăciun din motive logistice.

Papa Francisc va pleca sâmbătă din Cipru către Grecia, unde va vizita insula Lesbos care găzduiește numeroși migranți.

Cipru, statul membru al Uniunii Europene cel mai apropiat din punct de vedere geografic de Orientul Mijlociu, unde situația este volatilă, afirmă că se confruntă cu un aflux de migranți ilegali în ultimii ani. Numărul migranților ilegali care au sosit pe insulă în acest an a crescut cu 38% în comparație cu 2020.

Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internațională, își exercită autoritatea asupra părții de sud a insulei. Treimea de nord a insulei este ocupată după invazia din 1974 a armatei turce ca reacție la o lovitură de stat a susținătorilor unei uniri a Ciprului cu Grecia. De atunci, insula este divizată, iar 'Republica Turcă a Ciprului de Nord' (RTCN), recunoscută doar de Ankara, a fost autoproclamată în nord.

Republica Cipru acuză Turcia că se folosește de migranți, permițându-le să treacă linia de demarcație, lungă de 180 de kilometri, care separă comunitățile ciprioto-greacă în sud și ciprioto-turcă în nord. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău