Ciolacu îl asigură pe Recean că Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al R. Moldova și începerea negocierilor de aderare la UE

  • 12 Decembrie 2023 11:39
Ciolacu îl asigură pe Recean că Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al R. Moldova și începerea negocierilor de aderare la UE

Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova, a afirmat marți, 12 decembrie, premierul român Marcel Ciolacu, după o convorbire telefonică cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, informează Palatul Victoria într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Ciolacu a subliniat sprijinul activ pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru începerea procesului de negociere a aderării la Uniunea Europeană, în contextul Consiliului European desfășurat în 14-15 decembrie 2023.

Guvernul României va continua să susțină puternic parcursul european al Republicii Moldova și să fie partener de încredere în întregul proces de aderare”, a afirmat prim-ministrul României.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul autorităților de la București pentru începerea procesului de negociere la Uniunea Europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European, din 14 - 15 decembrie, la Bruxelles.  

„Privim cu încredere către viitorul nostru european, știind că avem un prieten ca România, care ne susține ca de fiecare dată necondiționat în realizarea obiectivelor noastre europene”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

De asemenea, în cadrul dialogului telefonic, au fost discutate proiectele de cooperare bilaterală, în special în domeniile interconexiunilor energetice transfrontaliere și al asistenței financiare pe care România o acordă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Și ministrul de externe Luminița Odobescu a transmis luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că România sprijină ferm un acord politic pentru deschiderea negocierilor de aderare UE cu Republica Moldova și Ucraina.

Republica Moldova așteaptă la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare o decizie istorică privind lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene din luna noiembrie, executivul european îndemnând liderii statelor membre să deschidă tratativele cu R. Moldova și Ucraina.

Recent, premierul Dorin Recean a precizat că 94% din recomandările Comisiei Europene au fost implementate, însă a dat de înțeles că ar putea exista o amânare până în martie 2024 a deciziei Consiliului European.

Există o situație de incertitudine determinată de faptul că premierul maghiar Viktor Orban pune în pericol o decizie unanimă istorică a liderilor UE de a deschide negocierile de aderare a Ucrainei la UE, dar și aprobarea unui plan de ajutor de 50 de miliarde pentru Kiev, context în care Republica Moldova ar deveni victimă colaterală.

Orbán amenință să deraieze summitul, precizând în două scrisori adresate președintelui Consiliului European, Charles Michel, că se opune negocierilor de aderare cu Kievul și că dorește, în schimb, să aibă o dezbatere strategică despre sprijinul blocului pentru Ucraina.

În replică, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat luni, la reuniunea semestrială cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău