CIO recomandă revenirea sportivilor ruși și belaruși în competiții, dar condiționat. Reacții internaționale

  • 29 Martie 2023 15:35
CIO recomandă revenirea sportivilor ruși și belaruși în competiții, dar condiționat. Reacții internaționale

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub drapel neutru și „cu titlu individual”, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut activ războiul din Ucraina, scrie digi24.ro.

Însă Consiliul executiv al CIO va decide, „la momentul oportun”, cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, Olimpiadă pe care Ucraina, Polonia și țările baltice amenință să o boicoteze în cazul prezenței Rusiei, a spus președintele CIO, Thomas Bach, în timpul unei conferințe de presă.

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia și Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste țări în competițiile internaționale pentru a putea obține calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruși și belaruși pot participa la competițiile de calificare din Asia, iar federațiile internaționale sportive pot decide revenirea lor în competițiile proprii, așa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului și al scrimei. „Participarea sportivilor cu pașapoarte ruse și belaruse în competițiile internaționale funcționează”, a spus Bach în cuvântul său la deschiderea ședinței Comitetului Executiv al CIO de la Lausanne.

„Vedem asta aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi, cel mai mult în tenis, dar și în ciclism, în unele competiții de tenis de masă. Vedem asta la hochei, la handbal, o vedem la fotbal și în alte ligi din SUA, dar și în Europa și în alte continente. În niciuna din aceste competiții nu au avut loc incidente legate de securitate”, a transmis Bach.

Prezența delegațiilor din Rusia și Belarus la Mondialele de box feminin de la New Delhi, sub steag și imn propriu, a atras însă boicotul unor țări în frunte cu SUA și Marea Britanie în semn de protest.

Peste 300 de scrimeri i-au transmis marți o scrisoare lui Bach în care cer menținerea interdicțiilor pentru sportivii din cele două țări, descriind ca o „eroare catastrofală” revenirea lor. „Guvernele în ale căror teritorii au loc competițiile au eliberat vize pentru sportivii ruși și belaruși cu foarte puține excepții și în alte țări se eliberează permise de muncă pentru acești sportivi”, a adăugat Bach, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Președintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competițiile sportive și sportivii nu trebuie pedepsiți pentru pașaportul lor: „Nu vom putea veni cu o soluție care mulțumește pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta”.

Recomandarea CIO este o „palmă dată sportivilor ucraineni”

Recomandarea Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a-i reintegra pe sportivii ruși și belaruși în anumite condiții în competițiile internaționale este „o palmă dată sportivilor ucraineni”, a declarat marți ministrul german al Sportului.

„Sportul internațional trebuie să condamne cât se poate de clar războiul brutal de agresiune al Rusiei. Acest lucru se poate face doar prin excluderea totală a sportivilor ruși și belaruși”, a afirmat Nancy Faeser într-un comunicat.

CIO a recomandat reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub drapel neutru și „cu titlu individual”, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut activ războiul din Ucraina. Potrivit doamnei Faeser, „faptul că CIO vrea totuși să-i interzică pe membrii armatei ruse precum și echipele este doar minimul strict și nu este suficient”. „Nu există niciun motiv ca Rusia să revină în sportul mondial. Putin își continuă războiul criminal cu o brutalitate îngrozitoare împotriva populației civile ucrainene”, a spus ministrul german.

„Armata rusă ucide în fiecare zi nenumărați ucraineni, printre care mulți sportivi”, a argumentat ea. „Jocurile Olimpice nu au loc în vid. Cei care îl lasă pe rusul belicos să utilizeze competițiile internaționale pentru propaganda sa dăunează ideii olimpice de pace și înțelegere între popoare”, a conchis doamna Faeser.

„O zi rușinoasă” pentru CIO după recomandarea sa privind sportivii ruși Este „o zi rușinoasă” pentru Comitetul Internațional Olimpic, a declarat marți un viceministru polonez al Afacerilor Externe, după recomandarea CIO de a-i reintegra în anumite condiții pe sportivii ruși și belaruși în competițiile internaționale.

„Ce lucru bun s-a întâmplat cu Rusia pentru ca sportivii săi să participe la competiții!! După Bucea, Irpin, Gostomel!! După bombardarea zilnică a unor obiective civile!! Este o zi rușinoasă pentru CIO!!”, a scris Piotr Wawrzyk pe Twitter. Luni, Ucraina, Polonia și cele trei țări baltice au subliniat într-o declarație comună că „nu există niciun motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruși și belaruși instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Polonia, Ucraina, Lituania, Estonia și Letonia consideră că „nu naționalitatea sportivilor le determină rolul, ci faptul că aceștia sunt sponsorizați/sprijiniți de guvernele lor sau de companiile care susțin regimul rus, care își continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sau chiar că sunt afiliați direct cu armata rusă”.




Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău