Cinematografia românească a fost sărbătorită cu săli pline la cea de-a zecea ediție a Zilelor Filmului Românesc. Radio Chișinău este partener media al evenimentului
-
01 Octombrie 11:55
Publicul din Chișinău a umplut până la refuz sălile la proiecțiile din cadrul ediției a zecea a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), care a avut loc în perioada 26-29 septembrie la Cinematograful Cineplex-Loteanu și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
De un mare succes s-au bucurat, în primul rând, proiecțiile din cadrul secțiunii FILME NOI, unde au putut fi văzute în premieră cele mai importante producții ale ultimului an. Au fost prezentate lungmetrajele multipremiate „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024), de Emanuel Pârvu, „Familiar” (2023), de Călin Peter Netzer, „Anul Nou care n-a fost” (2024), de Bogdan Mureșanu, „Săptămâna Mare” (2024), de Andrei Cohn, și „Warboy” (2023, România-Moldova), de Marian Crișan, precum și scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova), de Dumitru Grosei.
De interes au avut parte și cele trei filme din focusul dedicat regizorului Cristi Puiu: „MMXX” (2023, România-Moldova), „Marfa și banii” (2001) și „Moartea domnului Lăzărescu” (2005).
Secțiunea RETRO a prezentat la Chișinău primele filme ale Generației `70: documentarul colectiv „Apa ca un bivol negru” (1970) și filmele de ficțiune „Nunta de piatră” (1971) și „Duhul aurului” (1974), ambele realizate în tandem de Mircea Veroiu și Dan Pița.
Copiii s-au bucurat la rândul lor de un film clasic, „De-aș fi… Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo.
Librăria Cărturești Muzeu a găzduit lansarea unei influente cărți de cinema, recent tradusă în limba română de Editura Vellant și Editura UNATC Press: „Istoria filmului. O introducere” (volumul I), de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith. Studenții de la AMTAP au avut parte de masterclass-uri despre arhive și sunetul în film.
Invitații ediției a zecea au fost cineaști cunoscuți de pe ambele maluri ale Prutului: actrițele Nicoleta Lefter și Ana Tkacenko, actorii Igor Babiac și Sergiu Voloc, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Marian Crișan și Dumitru Grosei, producătorii Sergiu Cumatrenco Jr. și Dragoș Turea, scenaristul Florin Lăzărescu, inginerul de sunet Mihai Bogos și criticul de film Andrei Rus.
În afară de Chișinău, Zilele Filmului Românesc merg la această ediție aniversară și în alte nouă orașe. Au fost deja proiecții la Hâncești, Nisporeni, Călărași și Orhei și ele vor continua la Ungheni (3 octombrie), Florești (4 octombrie), Bălți (5-6 octombrie), Căușeni (10 octombrie) și Cahul (12-13 octombrie), unde vor fi arătate câteva dintre filmele din programul de la Chișinău.
Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.
Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a a fst finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.
Radio Chișinău este partener media.