Cine trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit

  • 19 Martie 2015 10:30
Cine trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit

Corespunzător legislației fiscale a Republicii Moldova, persoanele fizice care au mai multe surse de venit sunt obligate să prezinte anual declarația cu privire la impozitul pe venit (CET08).

Campania declarării veniturilor persoanelor fizice pentru anul 2014 a luat start în ianuarie, iar termenul limită de prezentare a acestora și pentru achitarea impozitelor aferente este 25 martie.Până la finisarea procesului de depunere au mai rămas zile numărate. De aceea, contribuabilii care nu au reușit încă să prezinte declarația sunt îndemnați să-și respecte obligațiunile fiscale.

Prezentarea declarației pe venit este obligatorie pentru persoanele care:

-          lucrează la două sau mai multe locuri de muncă, unde obțin salariu care, cumulativ, depășește suma totală de 27 852 lei pe an;

-          au obținut venituri atât sub formă de salariu, cât și din vânzarea proprietății, a căror sumă totală depășește 27 852 lei pe an;

-          nu au primit salariu, dar au obținut venituri de la vânzarea proprietății (case, apartamente, mașini etc.) sau darea în chirie a terenurilor agricole, care depășesc suma scutirii personale de 9 516 lei;

-          își schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară;

-          solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Declarația pe venit poate fi completată utilizând aplicația ,,Declarație rapidă”, disponibilă pe portalul servicii.fisc.mdsau în Excel, formularul căruia poate fi descărcat preventiv de pe site-ul fisc.md. Declarațiile completate astfel vor fi ulterior tipărite, semnate și prezentate pe suport de hârtie la Inspectoratul fiscal.

Totodată specificăm, că de curând a fost lansat serviciul „Declarație electronică precompletată” pentru inspectori fiscali. Această metodă presupune deplasarea la un oficiu fiscal cu buletinul de identitate, în baza căruia inspectorul fiscal va genera forma CET08 deja precompletată cu informația disponibilă în sistem. Este necesar verificarea datelor, la necesitate - modificarea acestora, semnarea declarației, eventual achitarea datoriilor față de stat, în cazul existenței acestora.

Totuși, pentru comoditatea persoanelor care au obligațiunea de a raporta către SFS, recomandăm completarea și expedierea declarației pe venit prin Internet, cu ajutorul serviciului online ,,Declarație electronică”.

Modalitatea de prezentare electronică este mai operativă și mai eficientă, întrucât contribuabilul nu este nevoit să se deplaseze la Serviciul Fiscal de Stat și să efectueze cheltuieli suplimentare. Serviciul „Declarație electronică” oferă posibilitatea de a depune declarația 24/24 și în condiții de maximă comoditate: de acasă, de la birou, de peste hotare, De asemenea, această metodă prevede oportunitatea de a genera individual o declarație deja precompletată cu toate datele disponibile în sistemul informațional fiscal, de a modifica la necesitate informația afișată și de a expedia electronic declarația autorității fiscale.

Conectarea la serviciul „Declarație electronică” pentru persoanele fizice se efectuează GRATUIT, în baza buletinului de identitate prezentat în original și copie la unul din centrele de conectare a Î.S.”Fiscservinform”: or. Chișinău, str. Ștefan cel Mare 162, etajul 2, biroul 220 (în incinta Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare); or. Bălți, str. Ștefan cel Mare 128; or. Comrat, str. Comsomolului 20 și or. Cahul, str. Tolstoi 2.

La conectare, persoana fizică va recepționa o semnătură electronică, eliberată pe o perioadă de 2 ani, necesară pentru autentificarea declarației privind impozitul pe venit prezentată SFS în format electronic.

Serviciul „Declarație electronică” este dezvoltat de Î.S. ”Fiscservinform” - administratorul tehnico-tehnologic al SFS, fiind disponibil pe portalul servicii.fisc.md.

Pentru informații suplimentare despre declarația privind impozitul pe venit (CET08) și modalitatea de conectare a persoanelor fizice la serviciul „Declarație electronică” contactați Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon 0 8000 1525.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău