Cine sunt spionii arestați în Polonia. Monitorizau transporturile de arme spre Ucraina și se pregăteau să le saboteze

  • 16 Martie 2023 19:17
Cine sunt spionii arestați în Polonia. Monitorizau transporturile de arme spre Ucraina și se pregăteau să le saboteze

Polonia a acuzat șase cetățeni străini de spionaj în favoarea Rusiei și de pregătire a unor acte de sabotaj, a declarat ministrul de interne Mariusz Kaminski. Alte 3 persoane au fost reținute în acest caz, relatează BBC.

Kaminski a spus că cei șase erau „străini de peste granița de est” și că au încercat să perturbe aprovizionarea cu arme și ajutor umanitar pentru Ucraina. La est, Polonia are graniță cu Belarus, aliatul Rusiei, cu Lituania, membră NATO, și cu Ucraina, țara atacată de trupele lui Putin, scrie Digi24.

În prezent, procurorii pregătesc proceduri împotriva altor trei persoane reținute în cadrul acestei operațiuni.

Kaminski a mai spus că celula pregătea „acțiuni de sabotaj” în Polonia. „Dovezile indică faptul că acest grup a monitorizat liniile de cale ferată. Sarcinile lor au inclus recunoașterea, monitorizarea și documentarea transporturilor de arme către Ucraina”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

„Suspecții pregăteau și acțiuni de sabotaj menite să paralizeze aprovizionarea cu echipamente, arme și ajutoare Ucrainei”, a adăugat el.

Șase dintre suspecți au fost acuzați de spionaj pentru Rusia și participare la un grup infracțional organizat, după ce au fost reținuți în cadrul unei operațiuni conduse de Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW). Ofițerii ABW au găsit camere, echipamente electronice și transmițătoare GPS care urmau să fie montate pe transporturile cu ajutor militar și umanitar către Ucraina.

De asemenea, grupul a fost însărcinat să desfășoare activități de propagandă pentru a perturba relațiile polono-ucrainene și pentru a incita atitudini ostile față de Polonia în cadrul NATO, a spus Kaminski.

ABW are dovezi că grupul era plătit de serviciile secrete rusești, a adăugat el.

Miercuri, postul de radio polonez RMF FM a relatat că în apropierea micul aeroport regional Rzeszow-Jasionka au fost găsite de asemenea camere de supraveghere.

Acest aeroport a fost transformat într-un hub logistic internațional care aprovizionează Ucrainei cu ajutor militar și umanitar. Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară în mod regulat pe și de pe acest aeroport, iar ajutoarele sunt preluate de camioane care merg apoi până la granița cu Ucraina. Situl este considerat atât de sensibil, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare aeriană US Patriot pentru a proteja aerodromul.

Luna trecută, președintele american Joe Biden a aterizat pe acest aeroport, în drum spre Kiev. Mai multe persoane au fost arestate pentru spionaj în ultimul an. Luna trecută, procurorii au acuzat un cetățean rus, care este rezident în Polonia, de spionaj pentru Rusia între 2015 și 2022.

Bărbatul, care conducea o afacere în Polonia, ar fi fost implicat în grupuri de reconstrucție istorică, unde a luat contact cu personalul militar polonez. El a fost arestat în aprilie anul trecut, în urma unei anchete care a constatat că ar fi colectat informații despre structura organizatorică a unităților militare poloneze din nord-estul țării.

Un cetățean spaniol de origine rusă, care a fost identificat ca agent al agenției de informații militare a Rusiei (GRU), a fost arestat la Przemysl, sud-estul Poloniei, de către ABW anul trecut, fiind suspectat de spionaj pentru Moscova.

În martie anul trecut, un angajat polonez al Evidenței Populației din Varșovia, identificat ca Tomasz L., a fost arestat sub suspiciunea că a transferat date operaționale valoroase către serviciile de informații ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău