Cine sunt oamenii care îl aleg pe președintele Statelor Unite

  • 13 Decembrie 2020 13:57
Cine sunt oamenii care îl aleg pe președintele Statelor Unite

Alegerile prezidențiale din SUA au avut loc acum cinci săptămâni, dar voturile care îl aleg în mod oficial pe următorul președinte vor fi exprimate abia luni, relatează BBC, preluat de Digi24.ro

Când americanii merg la vot la alegerile prezidențiale, nu votează direct pentru președinte. Ei votează de fapt pentru un grup de 538 de electori care alcătuiesc Colegiul Electoral. Aceștia își vor da votul în 14 decembrie, după ce toate cele 50 de state și districtul Columbia și-au certificat rezultatele alegerilor.

Cine poate fi elector

Constituția SUA prevede doar că electorii nu pot fi membri ai Congresului și nu pot deține în prezent funcții federale.

Pot fi politicieni în retragere - fostul președinte Bill Clinton a votat în 2016 pentru soția sa Hillary;

oficiali locali - guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a fost elector democratic în 2016; activiști, lobbyiști sau alte personalități dintr-un stat; apropiați ai candidaților - Donald Trump Jr a fost elector pentru tatăl său la alegerile din 2016.

Cum sunt desemnați electorii

Fiecare partid politic care un candidat alegerile prezidențiale își nominalizează sau își votează propria listă de electori, în lunile dinaintea zilei alegerilor. Fiecare stat are propriile reguli de alegere a electorilor.

În funcție de numărul locuitorior, fiecare stat are dreptul la un număr de electori similarcu cel all parlamentarilor trimiși în Congresul SUA.

Odată ce știm cine a câștigat votul popular într-un stat, știm care dintre partide își va trimite electorii în Colegiul Electoral.

Electorii oficializează modul în care statul lor a votat, așa că sunt de obicei susținători loiali ai partidului lor.

Ce rol joacă electorii

Electorii și-au promis deja sprijinul pentru un anumit candidat, așa că votează aproape întotdeauna așa cum au promis.

Există însă și excepții. Un astfel de caz s-a petrecut în 2016, când un număr recod de așa-ziși „electori necredincioși” - șapte în total - au votat pentru alt candidat decât cei pe care promiseră să-i sprijine (cinci s-au întors împotriva lui Clinton, doi împotriva lui Trump).

Statele americane au încercat de atunci să-și întărească regulile împotriva „electorilor necredincioși, promovând legi prin care să-i poată elimina din Colegiul Electoral și să le poată anula votul, dacă nu votează conform angajamentului, măsură susținută de Curtea Supremă a SUA.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău