Cine sunt cei patru oficiali care ar urma să conducă principalele instituțiile europene

  • 12 Iunie 16:15
Cine sunt cei patru oficiali care ar urma să conducă principalele instituțiile europene

Un consens neobișnuit și neașteptat de rapid pare să se fi format în privința principalelor patru funcții din Uniunea Europeană, la doar câteva zile de la alegerile europarlamentare: Ursula von der Leyen (Germania) ar urma să rămână președintă a Comisiei Europene pentru un nou mandat, portughezul Antonio Costa ar urma să fie președinte al Consiliului European, malteza Roberta Metsola ar rămâne președinta Parlamentului European, iar estona Kaja Kallas – șefă a politicii externe, relatează Politico.

Deși nimic nu este încă bătut în cuie, este așteptat un acord pe această temă la dineul informal organizat pentru liderii UE pe 17 iunie, au spus opt oficiali și diplomați europeni pentru Politico, citat de Digi24.

Să batem în lemn, dar de data aceasta lucrurile ar putea merge relativ repede”, a spus un oficial al UE.

Totuși, spun sursele, probabil că un acord oficial va fi anunțat abia când liderii europeni se vor întâlni din nou, pe 27-28 iunie.

Unul din motivele de optimism este acela că președintele francez Emmanuel Macron va avea mai puțin interes de a perturba lucrurile, în condițiile în care a suferit o înfrângere dură la europarlamentare și este mai preocupat de alegerile anticipate din Franța decât de numirile de la vârful UE.

Alinierea diplomatică rapidă în jurul celor patru nume este în contrast puternic cu așteptările dinaintea alegerilor europene, când Bruxelles-ul era plin de zvonuri conform cărora Macron ia în considerare alți candidați pentru conducerea Comisiei Europene.

Partidul Popular European, care rămâne cea mai mare forță politică după alegerile europene, vrea să-i garanteze Ursulei von der Leyen un al doilea mandat de cinci ani. Iar dacă Macron e concentrat pe propriile probleme politice interne, liderii europeni sunt aproape siguri că vor reuși.

Ea este candidatul lor principal, ei sunt cel mai mare partid. Ea va fi prima mutare”, spune un oficial sub protecția anonimatului.

Socialiștii, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, vor să numească viitorul președinte al Consiliului European, care reprezintă cele 27 de țări membre.

Costa este liderul clar în cursa pentru această funcție. Atât de clar, încât deja se fac speculații despre cine ar urma să devină șeful său de cabinet.

La începutul acestei săptămâni, actualul prim-ministru de centru-dreapta al Portugaliei, Luís Montenegro, a declarat că Lisabona îl va sprijini pe Costa pentru această funcție.

Montenegro ar spune asta doar dacă ar ști că Costa are o șansă clară”, a spus al doilea oficial UE.

Totuși, candidatura lui Costa ar putea fi complicată de problemele sale legale.

În noiembrie anul trecut, el a demisionat din funcția de premier al Portugaliei după ce procurorii l-au identificat ca suspect într-o anchetă pentru trafic de influență. Opt luni mai târziu, cazul rămâne sub sigiliu, iar misterul persistă în privința presupuselor infracțiuni.

Costa nu a fost pus sub acuzare și insistă că e nevinovat.

Cea mai mică certitudine este, în acest moment, cine va fi numit șef al politicii externe, au spus patru oficiali UE. Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, este interesată de acest post și, în calitate de lider național și liberal din Europa de Est, ar fi o alegere aproape ideală pentru liberalii care aleg un succesor pentru Josep Borrell.

În perioada premergătoare alegerilor europene, unii lideri UE se temeau că Kallas s-ar putea concentra exclusiv asupra Rusiei și nu va acorda suficientă atenție altor regiuni, în special Orientului Mijlociu și Africii. Dar această opoziție s-a stins de între timp, iar Kallas s-ar potrivi perfect în puzzle-ul actual din punct de vedere geografic, politic și diplomatic.

Cea mai ușoară dintre cele patru nominalizări ceea a Robertei Metsola (PPE) pentru un nou mandat de doi ani și jumătate la conducerea Parlamentului European. După aceea, conducerea Parlamentului urmează să treacă la socialiști. Totuși, Parlamentul European, nu liderii UE, au ultimul cuvânt cu privire la această decizie.

În zilele următoare, la cina informală și la summit, liderii europeni vor negocia cu von der Leyen, oferind sprijin în schimbul portofoliilor cheie din viitoarea Comisie Europeană.

Sunt șefi și state de guvern. Nu vin la Bruxelles doar pentru a semna un acord”, a spus un al treilea diplomat al UE.

Chiar dacă Consiliul European ajunge la un acord rapid cu privire la puzzle-ul de top, există totuși obstacolul Parlamentului European, care urmează să-și dea votul privind conducerea Comisiei Europene.

Întotdeauna există o surpriză în discuțiile de top”, a spus un diplomat UE.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău