Cine l-a trezit pe Yorick - o nouă premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

  • 14 Decembrie 2019 16:04
Cine l-a trezit pe Yorick - o nouă premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Spectacolul “ Cine l-a trezit pe Yorik” – o tragicomedie inspirată din creația lui William Shakespeare, în versiunea scenică și adaptarea lui Alexandru Vasilachi, este prezentat pe 14 și 15 decembrie la Teatrul Național Mihai Eminescu.

Piesa prezintă un savuros potpuriu după mai multe piese ale lui Shakespeare, dar și scene din viața actorilor unei trupe ce joacă aceste piese. Schimbările neașteptate de acțiune necesită și din partea actorilor trecerea subită de la un erou la altul, de la o stare la alta.

Sandu Vasilachi spune într-un interviu pentru Radio Chișinău că a dorit să dedice piesa creatorilor, celor care sunt în continuă căutare. „Este un colaj din mai multe piese ale marelui dramaturg. Dedic acest spectacol creatorului, artistului, persoanelor care sunt în veșnica căutare de sine, de idei, de subiecte, expresii noi. Cincisprezece actori ai Teatrului Național joacă mai multe personaje și trecerea dintr-un rol în altul este foarte rapidă. N-am mai încercat așa ceva, sperăm să iasă bine și să aibă priză la spectator. Vă așteptăm cu drag”.

Actorii au acceptat provocarea, spune directorul teatrului, Petru Hadârcă, ce interpretează de rând cu alți actori ai Naționalului din Chișinău, câteva roluri în acest spectacol: ”încercăm să trecem prin enciclopedia lui Shakespeare, este o sărbătoare atunci când te apropii de această dramaturgie.  Regizorul Alexandru Vasilache este o personalitate a teatrului nostru, care a mai montat Shakespeare mai multe variante. Și de data aceasta ne-am propus o provocare, să invităm spectatorii la o excursie cu personajele lui Shakespeare, care sunt atât de actuale. Este o provocare mai ales pentru noi actorii, toate aceste emoții - de la cald la rece, de la comic la tragedie, sunt pe muchie de cuțit, un examen.

Actrița Angela Ciobanu consideră că piesa vizează în mod și condiția actorului în societate: „Tot ce se întâmplă după culise e într-un ritm nebun. Ceea ce încercăm să facem este ca în câteva secunde să ne transformăm, să trecem  de la  niște roluri tragice, la comice. Prin asta e interesant spectacolul și tot ce se întâmplă pe scenă – relațiile, moartea și viața, dragoste, toate sunt intercalate. O scenă foarte frumoasă - din Regele Lear, când acesta este înconjurat de bufoni, el îi consideră artiști, dar de fapt sunt bufoni. Sunt scene care te fac să-ți pui întrebări”.  

Premiera spectacolului va avea loc pe data de 14  și 15 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău