Cine este Silvia Radu, noul primar general interimar al Chișinăului

  • 06 Noiembrie 2017 09:37
Cine este Silvia Radu, noul primar general interimar al Chișinăului

Chișinăul are un nou primar general interimar. Este vorba de fostul președinte al grupului Gas Natural Fenosa, Silvia Radu. Totodată, vicepreședintele PPEM Ruslan Codreanu a fost numit în funcția de viceprimar. Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de luni, 6 noiembrie, de la Primărie.

Nistor Grozavu, cel care îndeplinit până acum interimatul funcției de primar al Capitalei a demisionat, dar își păstrează postul de viceprimar. Înainte de a renunța la funcția de primar interimar, Nistor Grozavu i-a numit prin dispoziție în funcția de viceprimari pe Silvia Radu și Ruslan Codreanu.

Potrivit unui comunicat difuzat de Primărie, „numirea a fost făcută în baza articolului 17 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, nr. 136 din 17 iunie, 2016, care prevede că, dacă viceprimarii nu sunt aleși de Consiliul municipal Chișinău ori subiectul este exclus din agendă la două ședințe consecutive ale CMC, Primarul general numește viceprimarii prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului”.

Amintim că recent au fost două tentative de numire în funcțiile de viceprimari, pentru care au fost propuși Silvia Radu și vicepreședintele PPEM Ruslan Codreanu, dar subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului municipal.

Legea privind administrația publică locală prevede expres instituția interimatului funcției de primar, astfel că în cazul suspendării din funcție sau imposibilității primarului de a-și exercita atribuțiile, unul din viceprimari asigură de drept interimatul funcției de primar.

În dispoziția de numire a Silviei Radu în funcția de viceprimar se precizează și faptul că anume ea va asigura interimatul de primar general, în caz de absență sau imposibilitate de exercitare a funcției. Nistor Grozavu și Ruslan Codreanu au semnat declarații în care anunță că nu vor exercita interimatul funcției de primar general, astfel că, potrivit legii, de astăzi interimatul acestei funcții trece la Silvia Radu”.

Silvia Radu, în vârstă de 45 de ani, a devenit cunoscută opiniei publice după ce a candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut în calitate de candidat independent. A obținut 0,37% din voturi. În perioada 2008-2015 a deținut funcția de președinte al companiei “Gas Natural Fenosa” în Republica Moldova. Este consul onorific al Spaniei în Republica Moldova.

Pentru anii 2014-2016 Silvia Radu a declarat venituri de peste 13 milioane de lei. De asemenea, împreună cu soțul ea declara trei automobile, o casă de locuit, un apartament, câteva terenuri agricole și câteva companii.

Partidul Liberal consideră că numirea viceprimarilor la propunerea primarului interimar ar fi ilegală, deoarece în conformitate cu legislația acest drept îl are doar primarul general Dorin Chirtoacă, suspendat din funcție și aflat în arest la domiciliu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău