Cine este Roman Protasevici, omul care l-a făcut pe Lukașenko să deturneze un avion: Exmatriculat de două ori și exilat, a ajuns pe lista neagră a servicilor secrete din Belarus

  • 24 Mai 2021 10:39
Cine este Roman Protasevici, omul care l-a făcut pe Lukașenko să deturneze un avion: Exmatriculat de două ori și exilat, a ajuns pe lista neagră a servicilor secrete din Belarus

Povestea are ingredientele unui film cu foști spioni CIA reactivați: un avion comercial la bordul căruia se află un jurnalist disident este interceptat de un avion de luptă MiG-29 din ordinul unui lider autocrat, președintele Belarus. Doar că protagonistul acțiunii este un personaj cât se poate de real. Numele său este Roman Protasevici, iar duminică a reușit să atragă atenția întregii lumi după ce Lukașenko a recurs la deturnarea unui avion pentru a-l opri, scrie New York Times.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, călătorea cu o cursă comercială de la Atena la Vilnius, Lituania, în momentul în care forțele aeriene din Belarus au intervenit, notează sursa citată. Astfel, cursa irlandeză Ryanair a fost detrunată spre Minsk, capiatal Belarus, unde opozantul regimului a fost reținut.

De ce este Lukașenko obsedat de Protasevici?

În Belarus au rămas foarte puține surse de informare independente, majoritatea mass media independente fiind închise pe fondul masivelor proteste declanșate după alegerile prezidențiale din 9 august 2020 care au fost câștigate de Lukașenko, în timp ce opoziția a acuzat fraudarea masivă a scrutinului.

Protasevici este co-fondator și fost editor al canalului NEXTA de pe platforma Telegram, locul favorit al adversarilor lui Lukașenko pentru distribuirea de informații și organizarea demonstrațiilor antiguvernamentale.

În 2019, a fugit din țară, de teamă că va fi arestat, însă a continuat să critice regimul lui Lukașenko din exil, în Lituania. A fost atât de activ încât în noiembrie anul trecut a fost acuzat de incitarea la ură socială și la tulburarea ordinii publice.

Pe vremea când era adolescent, mai notează New York Times, Protasevici a devenit disident intrând în atenția forțelor de ordine. El a fost exmatriculat de la o școală de renume pentru că participase la un protest în 2011. Ulterior, a fost exmatriculat și de la cursurile de jurnalism pe care le urma la Universitatea de stat din Minsk.

Ce s-a întâmplat?
 

Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuti să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum.

Lukașenko, care este supranumit ”ultimul dicator al Europei”, a dat ordin personal avionul Ryanair să fie detrunat către aeroportul din Minsk, după o așa zisă amenințare cu bombă. Potrivit unei declarații de presă a președinției, Lukașenko, aliat al lui Vladimir Putin, a dat ordin fără niciun echivoc pentru întoarcerea avionului la sol.

Nicio bombă nu a fost găsită la bordul aeronavei. Incidentul a fost condamnat de liderii UE și de secretarul de stat american Antony Blinken.

Ce pedeapsă riscă?

Principalul serviciu de securitate din Belarus care se numește K.G.B. l-au trecut pe Roman Protasevici pe lista teroriștilor.

În cazul în care ar fi acuzat și condamnat pentru terorism, ar putea primi pedeapsa cu moartea, notează cotidianul american. În ce privește acuzațiile de incitare la ură socială și tulburarea ordinii, el riscă o pedepasă de peste 12 ani de închisoare.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău