Cine conduce în Republica Moldova? (Ziarul Național)

  • 02 Noiembrie 2015 09:48
Cine conduce în Republica Moldova? (Ziarul Național)

Revista presei din 2 noiembrie 2015

Analistul Iulian Chifu, susține într-un editorial preluat de portalul deschide.md că viața politică a Republicii Moldova a intrat într-un etern Halloween, o amestecătură ambiguă și nedefinită de jocuri politicianiste, ambiții și orgolii pe cât de mari pe cât de măruntă e țara unde toți se visează prim miniștri, președinți, sau măcar miniștri și parlamentari. Dar poate spațiul în care Necuratul și-a băgat cel mai mult coada este cel al vieții cetățenilor obișnuiți din Republica Moldova, conchide autorul.

Lovitura decisivă parcursului european a fost aplicată de PD, titrează Ziarul Național. Votul comun alături de socialiști și comuniști pentru demisie deja nu se leagă nici într-un fel cu declarațiile despre continuarea parcursului european, scrie comentatorul Victor Ciobanu în Ziarul Național.

Cine conduce în R. Moldova? – o întrebare pe care o pune scriitorul Vasile Gârneț în Ziarul Național. Potrivit autorului, ”avem funcții bombastice în Republica Moldova, la fel cum avem imn și steag la ONU, dar ce folos dacă ne lipsesc oamenii care să dea consistență acestor simboluri ale statului. Tocmai de aceea, puterea reală la noi emană din altă parte, din zone neacoperite legal”.

Ziarul Național îl citează pe fostul ministrul al Justiției, Alexandru Tănase, actualul președinte al Curții Constituționale, care este de părere că judecătorii activează astăzi „sub presiune” din cauza campaniilor anticorupție care ar fi „absolut negândite și fără nicio logică”. Din cauza acestora, a spus Tănase în cadrul unui forum, judecătorii au început „să bage la dubă tot ce nimeresc”. De asemenea, Alexandru Tănase susține că, în reformarea justiției din R. Moldova, se votează, uneori, legile la pachet, iar pe unele acte nu le citește nimeni, are loc fragmentarea legislației, lucru care, iarăși, ar dăuna reformării acestui sistem.

Platforma DA adună semnături pentru modificarea Constituției, titrează Adevărul.

Același ziar preia  o scrisoare deschisă către Vlad Plahotniuc. Istoricul Ion Mischevca scrie că acesta a comis două ”greșeli impardonabile de-a lungul timpului: atunci când a decis să intre în politică și acum când l-a scos din ea pe Filat”. Autorul îl îndeamnă pe politician ca acum, când și-a eliminat principalul concurent, să facă și ceva bun pentru societate și să rămână în istorie ca un om de stat, conștient de rolul și responsabilitățile sale.

România-un actor-cheie în strategia energetică a Republicii Moldova, titrează Timpul. Când e vorba de energie electrică, la fel ca și în cazul gazului, Republica Moldova este practic cu mâinile legate, fiind în mare parte dependentă de importuri. În Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030 diversificarea aprovizionării cu energie electrică se vede din perspectiva accesului țării noastre la piața internă de energie a UE. În acest sens, România este singura poartă spre această piață, subliniază publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău