Cine câștigă din scindarea PCRM (Adevărul)

  • 09 Iunie 2014 08:37
Cine câștigă din scindarea PCRM (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 9 IUNIE

Cine câștigă din scindarea PCRM - o analiză făcută de Adevărul după ultimele evoluții din acest partid. Trei dintre membrii importanți ai Partidului Comuniștilor - Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco și Iurie Muntean - au fost excluși, vineri, din conducerea PCRM. Aceștia îl acuză pe democratul Vlad Plahotniuc că încearcă să distrugă formațiunea din interior, opinie împărtășită și de unii observatori. Alții spun că acest conflict nu va afecta PCRM-ul. Potrivit fostului comunist Victor Stepaniuc, Tkaciuk este om calculat și înțelege că plecarea din PCRM ar fi pentru el o plecare în stradă. El încearcă să-și întărească pozițiile în partid și să-l facă mai puțin influent pe Voronin.

Adevărul încearcă să mai afle când vom putea cumpăra curent electric la un preț mai mic. Moldova ar putea procura energie electrică mai ieftină, susțin autorii unui studiu, lansat recent. Aceștia sunt contraziși însă de alți experți care spun că acest lucru este imposibil din cauza lipsei interconexiunilor cu sistemul energetic al României și a incapacității de a negocia cu furnizorii din regiune.

Într-un editorial din Adevărul, istoricul Mihai Tașcă amintește că în dimineața zilei de marți 7 iunie 1994 în Republica Moldova a fost intonat pentru ultima dată, ca imn național și de stat, „Deșteaptă-te, române!“.

Ziarul Național titrează că președintele Timofti a venit de la Kiev cu opt MILIOANE de dolari. Nicolae Timofti, care a participat la ceremonia de învestire a președintelui ucrainean Petro Poroșenko, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden. Biden i-a spus lui Timofti că SUA încurajează Republica Moldova să continue politica de integrare europeană care va aduce țării noastre stabilitate și va crea condiții de creștere economică. Oficialul american a anunțat despre suplimentarea cu 8 milioane de dolari a fondurilor oferite Republicii Moldova de către Statele Unite, care ar urma să fie folosiți pentru mediatizarea cauzei proeuropene.

Aceeași publicație explică de ce Uniunea Europeană este mai ATRACTIVĂ decât Uniunea Vamală.

Timpul atenționează că teroriștii din transnistria și rușii visează la distrugerea Republicii Moldova. Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că semnarea Acordului de Liber Schimb între Chișinău și Bruxelles va avea consecințe negative pentru Transnistria și, în acest context, un "divorț civilizat" de Republica Moldova ar fi "cea mai bună soluție".

și EVz atenționează că Semnarea Acordului de asociere Moldova – UE pe 27 iunie ar putea genera riscuri pentru moldovenii care muncesc în Rusia, iar în plan local, în sudul Republicii Moldova, se așteaptă tentative de destabilizare a situației. În timp ce în regiunea transnistreană bărbații sunt chemați, în baza unui ordin al șefului administrației separatiste Evghenii Șevciuk, să facă instruire militară obligatorie, în sudul Moldovei, în Autonomia Găgăuză, tensiunea crește.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău