Cine ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

  • 19 Ianuarie 2016 19:26
Cine ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Un nou sondaj de opinie făcut public astăzi la Chișinău arată că formațiunile aflate în opoziție față de actuala majoritate parlamentară ar acumula cele mai multe voturi, iar unele partide parlamentare nu ar mai avea șanse să acceadă în legislativ.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar obține Partidul Socialiștilor – 17 la sută, urmat de formațiunea ”Partidul Nostru”, cu 15 la sută și Partidul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, cu 9 la sută, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.
Câte aproximativ 6 la sută ar acumula Partidul Popular European, Partidul Democrat și Partidul Liberal, iar Partidul Comuniștilor și Partidul Liberal Democrat nu ar accede în Parlament, acumulând câte 5 și respectiv 2 la sută dintre opțiunile de vot. Totodată, peste 64 la sută dintre respondenți își doresc organizarea alegerilor anticipate în Republica Moldova. Acestora li se împotrivesc aproape o pătrime dintre respondenți.

Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre respondenți, aproximativ 44 la sută, au spus că vor merge sigur la vot, atestându-se un nivel înalt de absenteism, după cum a remarcat președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu.

”Avem o intenție de vot foarte scăzută. Cu toate că se organizează multe mișcări de protest, totuși populația este decepționată, chiar dacă se vor organiza alegeri anticipate, că se va schimba spectrul politic”, a declarat Victor Mocanu.

Cel mai răsunător eveniment al anului 2015 este considerat, de către 40 la sută dintre respondenți, furtul miliardului de dolari de la trei bănci din Republica Moldova, a menționat vicepreședintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Andrei Dumbrăveanu.

”Jaful secolului” și pasivitatea autorităților statului față de recuperarea banilor furați – 40 la sută au rostit aceste cuvinte-cheie, le-au scris cu mâna lor” a declarat Andrei Dumbrăveanu.

Aproape 90 la sută dintre cei intervievați cred că președintele Republicii Moldova ar trebui ales direct de către cetățeni și nu de către Parlament cum e în prezent. Cele mai mari șanse de a fi votați în această funcție le-ar avea Igor Dodon, care ar fi votat de 17 la sută dintre respondenți, și Renato Usatîi, care ar acumula 16 la sută voturi. Fostul ministru al Educației, Maia Sandu s-ar situa pe locul trei cu 9 la sută din opțiuni. Sondajul a fost realizat în perioada 8-16 ianuarie, pe un eșantion de 1200 de persoane.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău