Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul grupării Hamas. SUA l-au desemnat „terorist global”

  • 31 Iulie 09:28
Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul grupării Hamas. SUA l-au desemnat „terorist global”

Mai bine de jumătate din viața lui Ismail Haniyeh a fost legată de Hamas, iar în ultimii 20 de ani a făcut parte din conducerea grupării, devenind liderul ei absolut. Statele Unite l-au desemnat „terorist global”.

Ismail Haniyeh a participat ieri, 30 iulie, la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, potrivit presei internaționale, scrie Digi24

În vârstă de 62 de ani, Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980.

El a fost mult timp lider politic al grupului militant, potrivit CNN, preluat de News.ro.

Pe măsură ce Hamas creștea în putere, Haniyeh a urcat în ierarhie - fiind numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004, apoi fiind numit prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006.

Până în 2017, a devenit șeful grupului și a fost numit „terorist global special desemnat” de către Statele Unite la scurt timp după aceea.

De-a lungul anilor, el a participat la discuții de pace cu fostul președinte american Jimmy Carter și s-a întâlnit cu alți lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, și cu diplomatul chinez Wang Kejian, la începutul acestui an.

Anchetă în Iran după moartea lui

În aprilie, raidurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii lui Haniyeh și patru dintre nepoții săi, potrivit Hamas.

La momentul respectiv, Haniyeh - care era stabilit în Qatar - a insistat că moartea lor nu va afecta încetarea focului și negocierile în curs privind ostaticii.

Oricine crede că țintirea copiilor mei în timpul discuțiilor de negociere și înainte de convenirea unui acord va forța Hamas să renunțe la cererile sale este iluzoriu”, a spus el.

Casa Albă a luat act de rapoartele despre uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a declarat un purtător de cuvânt, dar a refuzat să facă imediat alte comentarii.

Uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, face obiectul unei anchete, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul zilei de astăzi, a anunțat presa de stat iraniană, citând o declarație a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).

IRGC a prezentat condoleanțe „eroicei națiuni palestiniene, Ummah (comunitatea) musulmană, luptătorilor frontului de rezistență și nobilei națiuni iraniene pentru martiriul liderului senior al rezistenței palestiniene”, a raportat mass-media de stat.

Citiți șiLiderul Hamas a fost ucis în Iran, anunță gruparea

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău