Cinci spitalele din Rep. Moldova vor fi dotate cu echipamente medicale moderne în valoare totală de peste 6 milioane de euro, oferite de Guvernul Japoniei

  • 04 Martie 13:30
Cinci spitalele din Rep. Moldova vor fi dotate cu echipamente medicale moderne în valoare totală de peste 6 milioane de euro, oferite de Guvernul Japoniei

Cinci spitalele din Rep. Moldova vor fi dotate cu echipamente medicale moderne în valoare totală de peste 6 milioane de euro în cadrul unui grant oferit de Guvernul Japoniei. Instalarea  echipamentelor și formarea personalului medical local pentru utilizarea acestora vor fi realizate de către experți niponi, după cum a anunțat în cadrul ceremoniilor de donații care au avut loc astăzi la două dintre spitale, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este prima instituție care a beneficiat de echipamente medicale în valoare de peste  300 mii de euro, iar un alt lot în valoare de 500 de mii de euro urmează să fie livrat în cursul acestui an, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Tot din acest grant, Institutul de Medicină Urgentă și-a deschis 15 săli de operație dotate cu echipament ultramodern, în valoare de circa 200 mii de euro, iar alte echipamente chirurgicale în valoare de 1,5 milioane de euro urmează să fie livrate în acest an, a menționat Ala Nemerenco la inaugurarea noului bloc chirurgical al Institutului:

„Sunt foarte bucuroasă să dau startul acelui proiect pe care l-am semnat în baza unui schimb de note între Guvernul Rep. Moldova și Guvernul Japoniei pentru un grant nerambursabil în valoare de un miliard de yeni. Acum, la cursul actual, este ceva mai mult de  șase milioane de euro care venea să susțină cu echipament performant cinci spitale din Chișinău, spitale destul de importante: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și a Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime””, a spus Ala Nemerenco.

Grantul de un miliard de yeni, echivalentul a șase milioane de euro, a fost acordat în urma unei evaluări de către Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA), a declarat ambasadorul Japoniei în Rep. Moldova, Yamada Yoichiro, în cadrul ceremoniilor de donații.

„Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a trimis o echipă de experți pentru a identifica necesitățile. În baza rapoartelor elaborate, Guvernul Japoniei a decis să ofere echipamente medicale avansate către cinci instituții medicale din Chișinău”, a declarat Yamada Yoichiro.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este beneficiarul multiplelor parteneriate cu Japonia din anul 2013, iar acest fapt a contribuit la creșterea performanțelor medicale ale instituției, a declarat directorul spitalului, Andrei Uncuța.

„În cadrul grantului oferit de Guvernul Japoniei, acest lot de echipamente medicale care au ajuns deja în spital, vor asigura o calitate mai bună a asistenței medicale, ceea ce va oferi colegiilor noștri, dar și a pacienților, o îngrijire de calitate mai înaltă. În contextul regional, menționăm acest lucru foarte important de suplinire a meselor de operație extrem de necesare pentru asigurarea actului medical”, a afirmat Andrei Uncuța.

Ministerul Sănătății și Ambasada Japoniei la Chișinău vor continua dialogul pentru implementarea proiectelor de modernizare a sistemului medical din Rep. Moldova care să contribuie la renovarea infrastructurii medicale în beneficiul populației, a mai declarat ministra Ala Nemerenco.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău