Cinci spitale vor fi reabilitate. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro

  • 22 Martie 11:21
Cinci spitale vor fi reabilitate. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro

A fost lansată ce de-a doua licitație internațională pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice de execuție, în cadrul Proiectului Eficiența Energetică în Republica Moldova. Procedura vizează lucrări de reabilitare termică a clădirilor în următoarele instituții medicale: Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic din mun. Bălți, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Republican.

Invitația de participare a fost publicată de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și instituțiile finanțatoare: Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, se întreprind un șir de măsuri pentru a asigura un nivel cât mai înalt de informare cu privire la desfășurarea licitației, astfel încât mai multe companii specializate și cu expertiză în domeniu să participe.

Pregătirea documentației tehnice de execuție implică identificarea soluțiilor tehnice detaliate pentru realizarea lucrărilor de construcție care vor fi ulterior implementate în aceste instituții medicale, respectând cele mai înalte standarde de calitate. Astfel, aceasta constituie o fază crucială, care solicită o atenție sporită”, menționat Ruslan Surugiu.

Durata estimativă pentru elaborarea documentației tehnice pentru cele 5 instituții medicale menționate este de până la 12 luni.

Proiectul de Eficiență Energetică în Republica Moldova este unul dintre cele mai mari proiecte la nivel național implementat până la moment, care are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro.

În prima fază a proiectului, 10 instituții medicale de importanță națională, urmează a fi reabilitate energetic. Cele mai importante măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia instituțiile medicale vor include izolarea termică a pereților, înlocuirea ușilor exterioare și a ferestrelor, renovarea sistemelor de iluminat utilizând tehnologia LED, renovarea sistemelor de încălzire și ventilare, instalarea centralelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, precum și alte măsuri care vor îmbunătăți starea tehnică a clădirilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău