Cinci scenarii pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, analizate de doi experți militari olandezi de top

  • 11 Martie 2022 14:00
Cinci scenarii pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, analizate de doi experți militari olandezi de top

În Europa, sunt luate în considerare cinci scenarii principale pentru dezvoltarea și încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina. „Bitzkrieg-ul” lui Vladimir Putin a eșuat, astfel încât conflictul armat intră într-o nouă fază.

Doi experți militari olandezi de top, Hans van Konginsbrugge (Clingendeal) și Rob de Wijk (Centrul de Studii Strategice de la Haga), și-au exprimat părerea despre ceea ce cred ei că este posibil sau imposibil în războiul actual, scrie ziare.com.

Finalizare rapidă

Puțin probabil, din moment ce atât Rusia, cât și Ucraina vor lucruri diametral opuse. Ambele părți sunt încrezătoare că pot obține mai mult. Rusia crede că poate întoarce valul războiului în favoarea sa, dar Ucraina luptă din greu și se află într-o poziție militară bună.

Conflict lung

Destul de posibil. Probabil că va dura câteva luni, în funcție de rezistența poporului ucrainean. Orașele sunt greu de cucerit. Logistica, adică aprovizionarea cu alimente și muniții, poate pune capăt conflictului pentru una dintre cele două părți. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât va crea mai multe probleme interne în Rusia. În plus, pentru ruși este mult mai dificil să mențină controlul asupra Ucrainei decât să cucerească țara. Acest lucru poate dura ani.

Revoluția rusă

Mii de oameni au ieșit în stradă, dar ambii experți consideră că revoluția este puțin probabil să aibă loc, deoarece există represiuni dure și majoritatea populației ruse îl susține încă pe Putin. În plus, nu există oameni care să poată gândi critic în apropierea lui Putin.

Utilizarea armelor nucleare

Experții sunt de acord că acest lucru va duce la o escaladare gravă a situației. Cu toate acestea, de Wijk crede că este posibil, deoarece Putin ar putea folosi arma nucleară pentru a forța Ucraina să depună armele. De exemplu, o bombă poate fi aruncată într-o zonă îndepărtată ca avertisment și demonstrație.

Intervenție internațională

Linia Occidentului și a NATO este acum clară: arme și sancțiuni, dar fără lupte. Nicio țară din afara Europei nu se va alătura războiului. Cu toate acestea, de Wijk consideră că o astfel de opțiune nu poate fi exclusă. Din moment ce este evident că un război adevărat nu amenință Occidentul, Rusia nu are trupe care să invadeze Polonia sau Germania.

La rândul său, Janice Gross Stein, director al Școlii Munk de Afaceri Globale și Politici Publice de la Universitatea din Toronto, consideră că Occidentul are două obiective care nu pot fi atinse.

"Liderii politici occidentali au două obiective concurente: să ajute Ucraina să supraviețuiască agresiunii militare brutale și sângeroase ale Rusiei și să prevină un război la scară largă între Rusia și NATO. Incapacitatea de a atinge ambele obiective este principalul motiv pentru care partenerii occidentali refuză să închidă cerul deasupra Ucrainei. În același timp, alte modalități de reglementare (sancțiuni și negocieri) nu dau rezultatele dorite. Țările NATO vor trebui să meargă pe o linie subțire între limitarea Rusiei și escaladarea conflictului”, a spus Stein.

Seth Cropsey, fondator și președinte al Institutului Yorktown, fost ofițer naval și subsecretar al Marinei, avertizează că a început o nouă eră a competiției geopolitice și că China ar putea folosi înfrângerea Rusiei în propriile scopuri.

"Invazia rusă a Ucrainei a inaugurat o nouă eră a competiției politice, dar nu un nou Război Rece. Liderii americani trebuie să se pregătească pentru un nou tip de competiție geopolitică, care este mai intensă, mai periculoasă și mai agresivă decât orice de la al Doilea Război Mondial. „China poate folosi izolarea economică și politică a Rusiei pentru a-și dezvolta potențialul și pentru a-și crește influența politică”, a spus Crospi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău