Cinci poeți basarabeni în antologia de poezie română postcomunistă apărută în Belgia

  • 08 Februarie 2020 12:52
Cinci poeți basarabeni în antologia de poezie română postcomunistă apărută în Belgia

În cadrul Festivalului Internațional Europalia din Belgia a apărut Antologia de poezie română postcomunistă „Pour le prix de ma bouche” („Pentru prețul gurii mele”). Ediția curentă a acestuia(octombrie 2019– februarie 2020) îi este dedicată României, invitată de onoare. Festivalul este considerat evenimentul cultural de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, notează Ziarul Național.

 Traducerea în franceză și prefața Antalogiei de poezie română postcomunistă „Pour le prix de ma bouche” sunt semnate de Jan H. Mysjkin, cunoscut poet și traducător din română în neerlandeză și franceză, potrivit sursei citate.

 Traducătorul și autorul prefeței antologiei de poezie română postcomunistă, Jan H. Mysjkin, menționează că după căderea dictaturii comuniste la finele lui 1989, o nouă eră s-a deschis și pentru literatura română. Traducătorul vorbește în prefață de „zborul fenomenal” și de diversitatea poeziei române contemporane.

„Antologia „Pour le prix de ma bouche” propune 25 de poeți contemporani, dintre care 5 poeți din Republica Moldova, afirmați după prăbușirea Uniunii Sovietice și după declararea independenței din 1991”, remarcă acesta.

În volum au fost incluse poeme ale autorilor basarabeni Dumitru Crudu, Aura Maru, Diana Iepure, Irina Nechit și Emilian Galaicu-Păun.

Volumul antologic a fost publicat recent, în ianuarie 2020, la editura l’Arbre à Paroles a Casei de Poezie din Amay (Maison de la poésie d’Amay). Însuși directorul editurii, David Giannoni, a fost prezent la seara poetică de la Centrul de Kroon din Bruxelles, oferindu-le exemplarele de autor poeților Doina Ioanid, Teodor Dună, Irina Nechit și Cosmin Perța, invitați să susțină lecturi publice la Anvers și la Bruxelles, pe 30 și 31 ianuarie.

Programul literar al Europalia a demarat în octombrie 2019, la Teatrul din Liège, unde Linda Maria Baros și Davide Napolia au prezentat o lectură-performance. Au urmat alte evenimente dintre care amintim de discuția „Migrație/ Multilingvism” desfășurată în noiembrie la Bruxelles, cu participarea scriitorilor Tatiana Țîbuleac și Claudiu Florian, apoi dezbaterea „30 ans après” („După 30 de ani”) consacrată unei teme esențiale a istoriei recente, căderea comunismului – această dezbatere a avut loc în decembrie la Bozar, au participat scriitorii Gabriela Adameșteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Cătălin Pavel. Tot în decembrie, poetele Angela Marinescu, Simona Popescu, Floarea Țuțuianu și Moni Stănilă au fost protagonistele evenimentului De la force poétique. Quatre cinq poètes roumaines găzduit de biblioteci din Liège și Bruxelles.

Coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediție a Festivalului Europalia este Institutul Cultural Român.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău