Cinci membri ai CSM au adresat o scrisoare deschisă președintelui Igor Dodon

  • 12 Septembrie 2020 10:05
Cinci membri ai CSM au adresat o scrisoare deschisă președintelui Igor Dodon

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au adresat o scrisoare deschisă președintelui Igor Dodon prin care se arată nemulțumiți de respingerea a doua dintre candidaturile înaintate de CSM la funcția de judecător și solicită acestuia examinarea suplimentară a candidaturilor.

Potrivit agenției de presă INFOTAG cu referire surse din cadrul CSM, scrisoarea a fost semnată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Mariana Timotin, Valentina Coptileț, Ion Crețu.

Membrii califică drept ilicite și abuzive acțiunile președintelui interimar al CSM, Anatolie Pahopol, care a acceptat refuzul președintelui și și-a exprimat părerea personală drept fiind una plenară.

Potrivit acestora, președintele CSM nu poate exprima unilateral opinia organului colegial, fiindu-i rezervat doar dreptul de înaintare Președintelui Republicii Moldova a hotărârii CSM cu propunerea respectivă de reconfirmare în funcția de judecător.

"Condamnăm practica vicioasă promovată și aplicată în mod activ recent de șeful CSM. Acest lucru permite activiștilor societății civile și partenerilor de dezvoltare să critice, și pe drept, CSM, ceea ce îi reduce credibilitatea și afectează imaginea și credibilitatea justiției ", se spune în scrisoare.

Dosarul INFOTAG: CSM este un organism independent de auto-guvernare pentru judecători, competent să asigure independența judecătorilor. Parlamentul a votat în decembrie 2019 schimbarea procedurii de numire a judecătorilor și de selectare a membrilor CSM. Numărul său de membri a crescut de la 12 la 15. Acum include cinci profesori de drept din cadrul universităților, șapte judecători aleși la Adunarea generală a judecătorilor, precum și ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție - din oficiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău