Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Oktoberfest

  • 24 Septembrie 2018 10:19
Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Oktoberfest

O anumită conduită vestimentară, o anumită bere și un limbaj aparte. Oktoberfest are propriile sale reguli. Iată de ce Oktoberfest este organizat în septembrie și de ce trebuie să consumăm cu atenție berea.

De ce în septembrie?

Primul Oktoberfest a avut loc în octombrie 1810. În ziua de azi se numește Oktoberfest, dar începe în septembrie. Motivul ar fi vremea nefavorabilă din Bavaria. În anumiți ani, la München chiar a nins în timpul sărbătorii. Vremea rea nu e deloc în interesul organizatorilor. Pentru ca numărul participanților să nu scadă, sărbătoarea a fost mutată în septembrie, începând din 1904.

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Oktoberfest

Termenii de bază

âPentru ocolirea barierelor lingvistice, merită să învățați câteva cuvinte de bază. „Servus” ca formulă de salut sau „Hock di her da!” – când doriți să oferiți locul cuiva. În cazul în care comunicarea nu prea funcționează, să știți că „Host mi?” înseamnă „Mă înțelegi?”. Iar la plecare formula de salut a bavarezilor este „Pfiat di” (de la „Behüte dich Gott” – Domnul să te aibă în pază).

Regulile în cort

Dansul la masă, stând pe bancă, este dorit. Nu însă și cel pe mese! Și dezbrăcatul este permis, dar fotografierea persoanelor rămase fără haine este interzisă. Un alt lucru tabu: furtul halbelor de bere. Abaterea de la regulă este sancționată. Și, totuși, halbele sunt niște trofee iubite. Anual dispar zeci de mii de bucăți, mai ales paharele de o jumătate de litru.

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Oktoberfest

Codul vestimentar

La Oktoberfest se poartă atât haine de stradă cât și tradiționalul „Tracht”. Însă portul tradițional trebuie să fie complet. Combinațiile nu sunt agreate. Atenție la „Dirndl” (rochia tradițională)! Fundița purtată pe stânga înseamnă că purtătoarea este celibatară, pe dreapta înseamnă că este într-o relație. Fundița la mijloc înseamnă că purtătoarea este virgină. Văduvele poartă fundița la spate.

Berea de la Oktoberfest

Nu numai că are un conținut mai ridicat de alcool față de o bere obișnuită, ci este și ceva mai delicată la gust și mai puțin amară. Pe scurt: o combinație periculoasă! În 2015 vizitatorii Oktoberfest au consumat aproximativ 7,5 milioane de litri de bere. Se estimează că și în anii următori vor fi vândute cantități uriașe, în ciuda prețului ridicat la „Wiesn-Bier”.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău