Cinci diplomați ruși, expulzați din Macedonia de Nord

  • 28 Martie 2022 19:08
Cinci diplomați ruși, expulzați din Macedonia de Nord

Macedonia de Nord a declarat cinci diplomați ruși drept persoane indezirabile pe teritoriul său, pe motiv că desfășurau „activități contrare Convenției de la Viena” (tratatul care reglementează raporturile între state), a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe de la Skopje.

Cei cinci diplomați au la dispoziție cinci zile pentru a părăsi teritoriul Macedoniei de Nord, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Decizia guvernului de la Skopje vine după o serie de expulzări recente a unor diplomați ruși și din SUA, Polonia, Bulgaria, Slovacia și țările baltice, acțiuni care au intervenit după invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

Macedonia de Nord s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană, iar Skopje a desemnat Rusia „stat ostil”.

Fostă republică iugoslavă, Macedonia de Nord a aderat la NATO în martie 2020 după ce a adăugat cuvântul „Nord” la numele său, pentru a rezolva un vechi diferend cu Grecia, care revendica utilizarea exclusivă a numelui Macedonia pentru provincia sa nordică.

În ultimii ani, după otrăvirea, în 2018, a fostului agent al serviciului de informații militare rus Serghei Skripal la Salisbury, în Marea Britanie, Macedonia de Nord a expulzat în trei rânduri diplomați ruși.  Londra a acuzat Moscova că este responsabilă pentru otrăvirea fostului agent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău