Cinci companii din R.Moldova s-au angajat să aplice politici prietenoase familiei la muncă
-
22 Aprilie 2021 13:11
Cinci companii private din Republica Moldova s-au angajat să aplice politici prietenoase familiei la locul de muncă pentru circa 5000 de angajați. Companiile au semnat în acest sens acorduri de colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Evenimentul este parte a proiectului „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Moldova”, care este finanțat de Agenția austriacă pentru dezvoltare și este realizat de UNFPA în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie, transmite IPN.
Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova, a declarat că programul își propune să susțină angajații în combinarea perfectă a vieții profesionale cu cea de familie. Cei 5000 de angajați ai celor cinci companii vor beneficia de un mediu mai sensibil la dimensiunea de gen și astfel vor avea posibilitatea să combine viața de familie și cea profesională. Acest lucru este important pentru părinții cu copii mici și pentru angajații care au necesitatea de a îngriji de membrii familiei care sunt mai în vârstă. Pandemia a plasat aceste probleme în vârful agendei, devenind o provocare și pentru angajatori. De aceea e nevoie de politici pentru a crea un mediu de muncă mai sustenabil.
Aliona Crețu, reprezentanta Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a remarcat că, în contextul crizei demografice din Republica Moldova, investițiile în politici prietenoase sunt foarte importante. Comportamentul reproductiv al populației depinde în mare parte și de divizarea responsabilităților de îngrijire dintre mamă și tată, care reprezintă una din condițiile de bază care asigură echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Stimulentele financiare, în egală măsură cu asigurarea concilierii profesionale cu cea de familie și oferirea serviciilor sociale, pot avea un efect pozitiv în redresarea situației demografice, inclusiv prin sporirea ratei natalității și bunăstării familiei cu copii. Pentru asta s-au făcut mai multe măsuri, precum: introducerea concediului paternal, extinderea serviciilor de creșă, reformarea concediului de creștere a copilului și altele.
Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț și Industrie, este de părere că proiectul este important pentru economia Republicii Moldova și pentru țară în general. În opinia sa, politicile de gen sunt foarte importante, pornind de la faptul că marea majoritatea a timpului persoanele îl petrec la locul de muncă, iar politicile orientate spre egalitatea de gen creează acea comoditate, pentru a avea o productivitate a muncii mai bună și pentru a avea un mediu competitiv productivității la care este supusă o companie.
Compania Panilino are circa 200 de angajați. Diana Donțu, directoarea executivă a companiei, a spus că una din premisele care i-au făcut să participe în proiect, este faptul că cea mai importantă resursă a companiei sunt oamenii, 90% fiind femei și, la un moment dat, intervine momentul de a-și îndeplini rolul de mamă. Lipsa acestor angajați timp de 3 ani are un impact negativ. Totodată, femeile își pierd din experiențele acumulate, apar frustrări profesionale, apoi, când revin la muncă, perioada de încadrare este destul de lungă sau uneori chiar se soldează cu demisia lor. De aceea, este necesar de a susține mamele pentru a avea un echilibru în viața de familie și cea profesională pentru a reveni mai repede la muncă, crearea de creșe etc. Și bărbații sunt încurajați să participe la viața de familie.
Premier Energy Distribution are peste 700 de angajați și peste 70% sunt bărbați. Jose Luis Gomez Pascual, manager de țară Premier Energy Distribution, a spus că pentru ei proiectul este foarte important și vor, în primul rând, să învețe care sunt practicile pe care le au alte companii, da și să împărtășească experiența lor. În cadrul companiei sunt politici cu referire la egalitatea de gen, angajații au aceeași remunerare și condiții de lucru.
Companiile participante la proiect sunt: Orange, Panilino, Premier Energy, Fidesco și Asena textil SRL.