Cinci angajați ai ANTA și un consultant din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, reținuți de CNA

  • 26 Iulie 2018 12:32
Cinci angajați ai ANTA și un consultant din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, reținuți de CNA

Șapte persoane, printre care cinci angajați ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) și un consultant din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, dar și administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri, au fost reținute, în această dimineață, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurori. 

Unul din cei cinci angajați ai ANTA este șef de direcție, doi sunt adjuncți și alții 2 - inspectori. Potrivit unui comunicat al CNA, persoanele reținute sunt bănuite de organizarea unei scheme, prin intermediul căreia funcționarii își promovau propriile companii de transport, exercitând presiuni asupra operatorilor de curse naționale și internaționale.

„Potrivit materialelor acumulate, angajații ANTA, în complicitate cu persoane din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin persoane interpuse.  Ca să le facă loc pe piață, aceștia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra șoferilor și agenților economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani în calitate de „taxe de protecție" pentru a nu le retrage autorizația sau pentru a nu-i supune controalelor. În alte cazuri, bănuiții i-ar fi convins, prin amenințări pe unii agenți economici să renunțe definitiv la activitatea în domeniul transportului de pasageri sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsați să muncească mai departe”, susțin reprezentanții CNA.

Oamenii legii mai spun că pentru a-și continua activitatea, administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20 000 de euro, iar alții ar fi achitat angajaților ANTA a câte 9000 de lei lunar pentru a nu fi supuși verificărilor.

Legislația prevede, pentru acest gen de infracțiuni, închisoare până la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8 000 de unități convenționale și privare de dreptul de a ocupa funcții publice de până la 10 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău