Siegfried Mureșan: Cifrele care arată că Republica Moldova este o prioritate pentru Uniunea Europeană

  • 27 Iulie 2023 11:33
Siegfried Mureșan: Cifrele care arată că Republica Moldova este o prioritate pentru Uniunea Europeană

În ultimul an, instituțiile europene au făcut o prioritate din sprijinirea Republicii Moldova. Chiar și statele UE care acum câțiva ani erau mai reticente în această privință au înțeles acum rolul important pe care îl are Republica Moldova pentru stabilitatea și siguranța întregii Uniuni Europene, menționează Europarlamentarul Siegfried Mureșan într-o analiză pentru contributors.ro.

Această deschidere se datorează atât situației regionale dată de războiul din Ucraina, dar și majorității politice proeuropene de la Chișinău și a președintei Maia Sandu care, prin eforturile depuse, au câștigat încrederea partenerilor europeni, susține Mureșan.

Astfel, în data de 23 iunie 2022, Consiliul European a decis, într-un timp record, să răspundă cererii de aderare și să ofere statut de țară candidată Republicii Moldova, în urma avizului Comisiei Europene. Avizul Comisiei a venit și cu un set de 9 recomandări pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le îndeplinească înainte de începerea negocierilor de aderare la UE.

Peste 1,2 miliarde de euro, sprijin financiar pentru Republica Moldova, începând cu octombrie 2021

În ceea ce privește sprijinul financiar, Uniunea Europeană a mobilizat, din octombrie 2021 și până în prezent, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile și credite în condiții avantajoase. Acești bani au fost alocați pentru nevoile cele mai importante ale Republicii Moldova și ale cetățenilor, precum stabilizarea macrofinanciară a țării, măsuri de sprijin pentru oamenii afectați de creșterea prețului la energie, măsuri de creștere a siguranței în contextul amenințărilor de securitate generate de război, dar și pentru investiții în modernizarea țării, în infrastructură și în tranziția spre o economie verde.

Cooperare mai strânsă în energie, transport, telecomunicații și în securizarea frontierelor

În plus față de sprijinul financiar, am luat, în 2022 și 2023, mai multe măsuri la nivel european prin care accelerăm integrarea europeană a Republicii Moldova.

În domeniul energetic, am sincronizat în 2022 sistemul de energie electrică al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene și tot din 2022 am permis accesul Republicii Moldova la platforma de stocare și achiziție comună a gazelor lansată de UE.

În ceea ce privește sprijinul în domeniul siguranței, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă „Frontex” susține eforturile Poliției de Frontieră din Republica Moldova pentru securizarea granițelor. În același timp, am înființat un hub de securitate UE – Republica Moldova, iar în luna iunie 2023 am lansat o misiune civilă UE la Chișinău, scopul fiind de a crește sprijinul european pentru întărirea sectorului de securitate al Republicii Moldova, inclusiv securitatea cibernetică.

Începând cu  luna mai a acestui an, Republica Moldova este și stat membru asociat al Mecanismului privind Interconectarea Europei. Acest lucru înseamnă că Republica Moldova are acces, alături de statele membre ale UE, la finanțarea de proiecte în domeniul transporturilor, energiei și digitalizării pentru modernizarea infrastructurii din Republica Moldova și mai buna interconectare cu Uniunea Europeană. Bugetul total al mecanismului este de 33 de miliarde de euro pentru perioada 2021 – 2027.

De asemenea, începând cu luna ianuarie 2024, tarifele de roaming dintre statele UE și Republica Moldova vor fi reduse ca urmare a unui acord încheiat între operatorii de telecomunicații din Republica Moldova și din UE.

Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova

Datorită măsurile de sprijin din partea UE, din ultimul an, prezența produselor moldovenești în Europa a crescut semnificativ. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021, la 2,6 miliarde de euro în 2022.

În acest moment, Uniunea Europeană este cel mai mare partener economic și comercial al Republicii Moldova. 60% din comerțul internațional al Republicii Moldova este cu statele UE.

700 de milioane de euro, sprijin UE pentru Moldova în perioada 2014 – 2020

În perioada 2014 – 2020, după semnarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, au fost alocate fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 500 de miliarde de euro și au fost puse la dispoziție alte 200 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Acești bani s-au concretizat în peste 700 de kilometri de drum reabilitați, troleibuze noi în Chișinău și Bălți, peste 200 de școli și grădinițe care beneficiază de sisteme noi de încălzire, pe biomasă, sau sprijin pentru întreprinzători.

În 2024, trebuie să continuăm și să accelerăm sprijinul pentru Republica Moldova

Toate măsurile de mai sus sunt binevenite, dar ele trebuie să continue și anul viitor și trebuie accelerate.

De aceea, noi, Parlamentul European, am cerut în mai multe rânduri anul acesta să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova până în 2024, după îndeplinirea celor 9 recomandări de reforme transmise de către Comisia Europeană, punctează europarlamentarul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-9,76
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:1,03 m/s
Sun
2
Mon
3
Tue
8
Wed
7
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău