Cifra reală a victimelor traficului de ființe depășește de 20 de ori statistica oficială, La Strada

  • 18 Octombrie 2021 13:38
Cifra reală a victimelor traficului de ființe depășește de 20 de ori statistica oficială, La Strada

Aproximativ 1300 de victime ale traficului de ființe umane au fost identificate, în ultimii cinci ani, la nivel național. Cercetările arată însă că numărul real al acestora ar fi de peste 20 de ori mai mare. Copiii reprezintă 30% din victimele identificate, cei mai mulți dintre ei au fost exploatați prin implicare în prostituție. Directorul executiv al Centrului Internațional „La Strada” – care oferă aceste statistici – Elena Botezatu, susține că, în ultimii 3-4 ani, o serie de cazuri grave de exploatre sexuală a minorilor au avut loc deoarece nu s-au luat la timpul potrivit măsurile cuvenite pentru a putea proteja copiii aflați în situații de risc, transmite IPN.

La o conferință desfășurată la Chișinău în contextul Zilei Europene pentru combaterea traficului de ființe umane,  Elena Botezatu a remarcat că despre implicarea copiilor în prostituție se discută rar, e considerat a fi ceva rușinos și societatea încearcă să ignore situațiile care ar indica despre posibile abuzuri. „Avem cazuri în care copiii ajung să fie exploatați sexual ani la rând înainte să ajungă în vizorul autorităților sau situații în care membrii comunității observă astfel de cazuri, dar nu le raportează, pasând responsabilitatea și vina pe umerii copilului”, a remarcat directorul executiv „La Strada”.

Procurorul-șef în cadrul Secției anti-trafic a Procuraturii Generale, Sergiu Russu, spune că majoritatea infracțiunilor de acest fel se comit cu utilizarea tehnologiilor informaționale. Ca factori încurajatori procurorul a numit tendințele migraționiste, pandemia COVID-19, accentuarea inegalității sociale, dar și nivelul înalt de corupție în țară, precizează un comunicat de presă emis de Centrul „La Strada” după eveniment.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, și-a manifestat angajamentul ferm întru respectarea recomandărilor înaintate de către organismele internaționale și de întreaga comunitate anti-trafic pentru a face față provocărilor care există în combaterea fenomenului traficului de ființe umane.

Iar directorul Biroului Justiție Penală și Aplicarea legii din cadrul Ambasadei SUA la Chișinău, Brett Rose, a apreciat eforturile depuse de Republica Moldova în combaterea fenomenului. Raportul Departamentului de Stat al SUA pentru Republica Moldova a stabilit că țara corespunde nivelului Tier 2, ceea ce înseamnă că Guvernul nu respectă pe deplin toate standardele minime ale Legii privind protecția victimelor traficului de ființe umane, deși depune eforturi semnificative în acest sens. Este necesar să fie dezvoltate parteneriate durabile în promovarea drepturilor victimelor și este nevoie de a consolida capacitățile profesioniștilor implicați în combaterea fenomenului, a subliniat reprezentantul Ambasadei.

În același raport se arată că, în comparație cu 2020, Guvernul a dat dovadă de eforturi sporite de contracarare a traficului. Totuși, autoritățile au investigat mai puține cazuri de trafic de ființe umane, au condamnat mai puțini traficanți și au identificat mai puține victime ale traficului. Lipsa sprijinului pentru reintegrarea pe termen lung lasă loc pentru victimizarea repetată a victimelor, se mai spune în Raportul Departamentului de Stat al SUA pentru Republica Moldova din anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău