Christo Grozev, jurnalistul din cauza căruia Kremlinul nu mai are somn: 'Cred că vor încerca să mă omoare'

  • 02 Martie 2021 16:57
Christo Grozev, jurnalistul din cauza căruia Kremlinul nu mai are somn: 'Cred că vor încerca să mă omoare'

Christo Grozev, jurnalistul platformei de investigații Bellingcat care a dezvăluit în premieră numele presupușilor agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) implicați în tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, trăiește la Viena, sub protecția poliției austriece, după ce reprezentanți ai forțelor de ordine din capitala austriacă și foști agenți de informații ruși l-au avertizat că viața îi este în pericol din cauza anchetelor sale.

'Frica este o emoție subiectivă, așa că nu mă tem pentru viața mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare', a declarat Grozev pentru EFE într-un interviu acordat în capitala Austriei.

Tentativele de asasinare cu agent neurotoxic Noviciok a lui Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, sau a fostului agent Serghei Skripal și fiicei sale Iulia în 2018 în Marea Britanie sunt, potrivit lui Grozev, doar câteva exemple dintre 'numeroasele instrumente' de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi.

Jurnalistul de naționalitate bulgară consideră că atacurile cu Noviciok ar fi fost imposibile fără aprobarea președintelui rus Vladimir Putin, în coordonare cu FSB. 'Programul privind agentul neurotoxic Noviciok (încadrat la armele chimice de uz militar. n.red.) este într-atât de periculos, încât era nevoie de aprobare' de la vârf, spune Grozev.

'Sunt un activist, dar scopul meu este să investighez infracțiunile comise de guverne, pe care nimeni nu dorește sau nu le poate investiga', adaugă Grozev, care colaborează din 2016 cu Bellingcat, platforma de investigații care cercetează date din surse deschise și care a câștigat recunoaștere prin dezvăluirile sale bine documentate.

Prima anchetă majoră a lui Grozev a fost dezvăluirea presupusei implicări a armatei ruse în doborârea zborului MH17 în iulie 2014 în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord.

Această investigație i-a adus platformei Bellingcat celebritate în Olanda, de unde proveneau cei mai mulți dintre pasagerii zborului MH17, iar în prezent o fundație de loterie din Țările de Jos este cel mai mare susținător financiar al portalului.

Jurnalistul explică în interviu că, în cadrul Bellingcat, care funcționează mai degrabă ca o rețea mondială de colaboratori decât ca media tradiționale, 'singurul activism acceptat este cel pentru adevăr'.

În numele acestui 'activism pentru adevăr', Bellingcat își publică întotdeauna metodologia de lucru, explicând pas cu pas modul în care a ajuns la concluzii într-o anchetă sau alta, precum și datele utilizate în cursul investigației.

Aceste informații metodologice sunt concepute astfel încât alți jurnaliști să poată confirma rezultatele anchetelor și, în acest fel, să confere credibilitate muncii lor, neavând în spate sprijinul unor mass-media importante.

Bellingcat, care se bazează în principal pe utilizarea datelor din surse deschise, cu anumite rezerve, și-a început existența în 2014 ca un proiect personal al bloggerului Elliot Higgins, care în acel moment investiga utilizarea armelor chimice în războiul din Siria.

Pentru a-i identifica pe agenții FSB care l-ar fi otrăvit pe Navalnîi cu Noviciok, Grozev a utilizat date obținute de pe piața neagră rusă a pașapoartelor și a înregistrărilor de apeluri telefonice private, o investigație foarte asemănătoare cu cea pe care Bellingcat a realizat-o în 2018 în cazul Skripal și care i-a adus lui Grozev premiul european pentru investigații de presă Investigative Reporting Award.

'Am început să lucrăm cu date din surse deschise, dar atunci când te confrunți cu o rețea de spionaj sofisticată care își desfășoară infracțiunile în mod profesionist, aceasta nu este suficient', spune jurnalistul.

Pe fondul corupției generalizate în Rusia, nu puțini sunt cei care își suplimentează veniturile din vânzarea datelor pe piața neagră de profil, printre aceștia putând fi întâlniți de la angajați ai băncilor și companiilor de telefonie mobilă până la polițiști. Astfel, informații considerate confidențiale pot fi ușor cumpărate cu o 'mână' de criptomonede.

'Este ultima noastră soluție', remarcă Grozev, care asigură că recurge la această piață neagră de date doar atunci când are convingerea puternică că un stat a comis o infracțiune, și că folosește doar datele necesare pentru a-și testa ipoteza, eliminând orice urmă de informații cu caracter privat.

El a recunoscut că a fost surprins să vadă că această piață neagră de date în Rusia este în continuare activă după ancheta Bellingcat în cazul Skripal.

'Ne-au pus capcane, încercând să ne pună pe piste greșite, au devenit mai inteligenți', remarcă jurnalistul, menționând că cea mai mare schimbare a fost totuși 'dublarea' prețului pentru informații.

Dezvăluirile lui Grozev au avut un impact major în Occident, iar, după ancheta în cazul Navalni, acestea încep să aibă impact și asupra societății ruse, apreciază jurnalistul de la Bellingcat. 'Pentru prima oară începe să devină clar că Putin se află în spatele a tot', susține Grozev în interviul pentru EFE.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău