Christine Lagarde spune că războiul crește riscurile la adresa inflației în zona euro

  • 14 Aprilie 2022 19:07
Christine Lagarde spune că războiul crește riscurile la adresa inflației în zona euro

Războiul din Ucraina a crescut pericolul ca inflația, care este deja la un nivel record, să se majoreze și mai mult, ceea ce confirmă că strategia Băncii Centrale Europene de a pune capăt stimulentelor în lunile următoare este una adecvată, a declarat joi președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Inflația de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 7,5%, de aproape patru ori mai mult decât ținta BCE, iar ritmul de creștere a prețurilor ar putea să accelereze în condițiile în care războiul din Ucraina împinge în sus prețurile la energie și alimente.

"Riscurile în sus la adresa prognozei de inflație s-au intensificat și ele, în special pe termen scurt. Suntem foarte atenți cu privire la incertitudinile actuale și urmărim îndeaproape ultimele date în legătură cu implicațiile asupra prognozei de inflație pe termen mediu", a spus Christine Lagarde.

De asemenea, Christine Lagarde a reiterat joi că BCE va începe să majoreze dobânzile "la un anumit timp" după ce va pune capăt achizițiilor de active. "Respectăm strategia pe are am convenit-o. Finalizăm mai întâi achizițiile de active și, la un anumit timp după aceea, vom decide prima majorare a dobânzii", a spus Lagarde, adăugând că cel mai probabil achizițiile de active se vor încheia în trimestrul al treilea. În ceea ce privește expresia "la un anumit timp după aceea", Lagarde a explicat că aceasta poate fi interpretată ca orice de la o săptămână, până la câteva luni.

Când vine vorba de dobânda de politică monetară, BCE este mult în urma altor mari bănci centrale din întreaga lume, având în vedere că multe dintre acestea au început să majoreze dobânzile încă de anul trecut. Numai în ultimele zile, băncile centrale din Canada, Coreea de Sud și Noua Zeelandă au majorat costul creditului. La rândul său, Rezerva Federală americană urmează să majoreze dobânda de bază de mai multe ori în următorii doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău