Christian Danielsson, la Chișinău: Parteneriatul Estic reprezintă cheia consolidării relației dintre UE și țările partenere din estul Europei

  • 17 Septembrie 2019 13:50
Christian Danielsson, la Chișinău: Parteneriatul Estic reprezintă cheia consolidării relației dintre UE și țările partenere din estul Europei

Autoritățile trebuie să dea dovadă de voință politică pentru a face schimbări în justiție, atenționează directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de vecinătate, Christian Danielsson, care a participat la o discuție publică despre viitorul Parteneriatului Estic, care au avut loc la Chișinău. Și ministrul Justiției, Olesea Stamate, recunoaște că R. Moldova este încă restanțieră la capitolul independența justiției și combaterea corupției. O relatare de Cristina Popușoi, pentru Radio România Chișinău.

Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de vecinătate, Christian Danielsson, a declarat la Chișinău că Parteneriatul Estic reprezintă cheia consolidării relației dintre Uniunea Europeană și țările partenere din estul Europei. El a spus că timp de zece ani de la formarea Parteneriatului Estic, schimburile comerciale dintre spațiul comunitar european și țările semnatare ale Parteneriatului au crescut cu 70%. Oficialul european a precizat că e nevoie încă de schimbări la capitol justiție și stat de drept și de voință politică pentru a promova aceste reforme în societate

„Rămâne însă să se realizeze schimbări majore. În primul rând, trebuie făcut mai multe pentru a întări structurile democratice, pentru îmbunătăți accesului cetățenilor la justiție. Noi continuăm să sprijinim reformele legale, avansând spre respectarea statului de drept.” 

La rândul său, ministrul Justiției, Olesea Stamate,  apreciază că după un deceniu de cooperare în acest format, R. Moldova a obținut mai multe facilități economice. Ea s-a referit la majorarea exporturilor către Uniunea Europeană, proiectele de conectare energetică cu spațiul comunitar. Șefa de la Justiție recunoaște, însă, că R. Moldova este restanțieră în sfera bunei guvernări, în special independenței justiției, combaterii corupției.

Accentul nu va fi pus pe adoptarea unor legi ideale care nu funcționează, dar pe realizarea unor acțiuni care vor contribui la resetarea sistemului de justiție. Încercăm să identificăm acele opțiuni care vor contribui la curățarea segmentului de justiției din interior unde este posibil, unde nu - cu intervenții din exterior.

Pe agenda imediată a ministerului este un alt proiect ce ține de asigurarea funcționării sistemului judecătoresc și a Procuraturii Anticorupție, în mod special. Este vorba despre implementarea unui mecanism de evaluare extraordinară a judecătorilor, începând cu judecătorii CSJ, continuând cu președinții și vicepreședinții Curții de Apel și a celorlalte instanțe. Evaluarea externă a tuturor procurorilor anticorupție, precum și procurorului din procuraturile specializate și teritoriale. Considerăm că acest exercițiu va asigura funcționarea diferită a justiției.” 

Parteneriatul Estic este un proiect lansat acum 10 ani de Uniunea Europeană, pentru consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase foste republici sovietice, inclusiv R.Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău