Chișinăul și Tiraspolul vor semna o hotărâre privind deschiderea unui pod peste Nistru

  • 02 Noiembrie 2017 18:46
Chișinăul și Tiraspolul vor semna o hotărâre privind deschiderea unui pod peste Nistru

Șefii echipelor de negociatori de la Chișinău și Tiraspol, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev, vor semna vineri, 3 noiembrie, proiectul unei hotărâri privind deschiderea podului peste Nistru între satele Bîcioc și Gura Bîcului, anunță Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, citat de INFOTAG.

Întrevederea lui Bălan și Ignatiev va avea loc vineri, la sediul Misiunii OSCE la Chișinău. La întrevedere vor participa reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri în formatul "5+2", se anunță într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.

Pe agenda întâlnirii, ar putea fi discutată și desfășurarea unei runde de negocieri în formatul "5+2" la Viena, până la sfârșitul lunii noiembrie.

Acest subiect a fost discutat luni, în cadrul unei întrevederi pe care premierul  prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, a avut-o cu reprezentanții negociatorilor în  formatul "5+2". Totodată, miercuri, liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan. Krasnoselski a declarat că nu vede impedimente pentru deschiderea circulației transportului rutier pe podul peste Nistru între satele Bîcioc și Gura Bîcului, menționează INFOTAG.

Podul dintre Bîcioc și Gura Bîcului a fost distrus în timpul luptelor de pe Nistru la începutul anilor '90. Acesta se află pe drumul M-14, care face parte din coridorul de transport paneuropean IX. Statele membre ale UE și CSI sunt interesate ca acest coridor să funcționeze eficient. La începutul anilor 2000, podul a fost reconstruit cu ajutorul partenerilor externi, dar traficul rutier nu a fost reluat, fiind blocat de administrația de la Tiraspol, care cerea garanții din partea Chișinăului. Autoritățile transnistrene pretindeau că podul ar putea fi folosit în scopuri militare, chiar dacă un acord care exclude o asemenea evoluție a fost semnat încă în 1998.

Conform proiectului de hotărâre, o condiție obligatorie pentru deschiderea podului ar fi instalarea unui punct al forțelor de menținere a păcii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău